Stoofvlees met verse frietjes en zelfgemaakte mayonaise

Stoofvlees met verse frietjes en zelfgemaakte mayonaise

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Pel de uien en snipper ze fijn.

  2. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot. Stoof de uisnippers hierin op een matig vuur. Laat ze niet bruin worden.

  3. Smelt een klontje boter in een braadpan. Schroei de stukken vlees aan tot ze aan alle zijden een bruin kleurtje hebben. Kruid met peper van de molen en zout.

  4. Doe de stukjes vlees bij de uien. Giet het bier erbij, voeg de laurierblaadjes en tijm toe. Smeer de boterham royaal in met de mosterd. Leg de boterham met de besmeerde zijde naar onder in de kookpot.

  5. Laat het vlees op een zacht vuur sudderen. Laat het vocht eerst wat verdampen alvorens het deksel op de pot te zetten. Roer regelmatig om. Laat gedurende 1u30 tot 2u30 sudderen tot het vlees gaar is.

  6. Werk het vlees af met een scheutje azijn en roer alles om.

  7. Proef en kruid bij indien nodig.

  8. Frieten: schil de aardappelen en snij ze in gelijkvormige, dikke frieten. Opgelet: was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.

  9. Verhit het frietvet op 140°C. Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze niet kleuren. Haal de frietjes uit het frietvet en laat ze afkoelen op een handdoek.

  10. Verhit het frietvet tot 180°C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.

  11. Giet de frieten in een schaal met keukenpapier, zodat ze kunnen uitlekken. Bestrooi met zout naar smaak.

  12. Mayonaise: breek 2 eieren in een smalle, hoge beker. Voeg de extra eidooier toe.

  13. Voeg mosterd, peper, zout, azijn en olie toe.

  14. Zet de mixer op de bodem van de beker en trek tijdens het mayonaise maken de mixer langzaam naar boven. Ga met draaiende bewegingen door tot de mayonaise dik genoeg is.

  15. Proef of de mayonaise genoeg gekruid is. Kruid, indien nodig, bij met peper en zout.

  16. Serveer het stoofvlees met de verse frietjes, zelfgemaakte mayonaise en een witloofslaatje.