Tags

Hoe maak ik de lekkerste eenpansgerechten?

Eenpansgerechten zijn een droom. Je hebt weinig afwas, de gerechten zijn meestal snel klaar en doordat alles bij elkaar zit, barst het van de smaak. Bovendien is het comfortfood bij uitstek! Gooi jij graag alle ingrediënten in één pan? Ontdek onze handige tips voor eenpansgerechten en ga aan de slag.

Gebruik de juiste pot of pan

koekenpan.jpg

Koekenpan

platte pan met lang handvat
Een koekenpan kan een gewone bodem of een antikleefbodem hebben. De vorm zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de pan. Ideaal om bijvoorbeeld een omelet of Spaanse tortilla in te bereiden.

wokpan.jpg

Wokpan

grote, holle pan met dunne bodem
Ideaal om groenten en vlees kort te bakken op hoge temperatuur. Door de grootte kan je er meestal een heleboel ingrediënten samen in kwijt. Perfect voor Aziatische gerechten!

stoofpot.jpg

Stoofpot

hoge pot met dikkere bodem
Heeft je bereiding iets meer tijd nodig? Kies dan voor een stoofpot. De dikke bodem voorkomt aanbakken en de hoge rand verhindert overkoken. De stoofpot komt in verschillende materiaalsoorten, zoals gietijzer, email, aluminium, roestvrij staal, …

tajine.jpg

Tajine

ronde pot met kegelvormigdeksel
Een typische tajine is een aardewerken stoofpot. Al wordt ze tegenwoordig ook uit andere materialen gemaakt. Het kenmerkende deksel zorgt ervoor dat het vocht uit het gerecht verzamelt in het puntje van het deksel en opnieuw naar beneden druppelt. Hierdoor blijft het geheel steeds sappig.

Hoe gaar je een eenpansgerecht?

Een gouden tip voor een geslaagd eenpansgerecht: gebruik bij voorkeur ingrediënten die gelijkmatig garen. Je kan hiervoor harde groenten fijner snijden dan zachte groenten of vlees en vis in kleine of grote blokjes toevoegen, afhankelijk van de gaartijd van het geheel. Heb je een gerecht in gedachten waarin je toch aan de slag moet met ingrediënten die een verschillende gaartijd hebben? Time dan goed wanneer je welk ingrediënt toevoegt. Zo voorkom je overgare en nog iets te rauwe ingrediënten. 

eenpansgerecht-gelijkmatig-garen.jpg

1. Vlees korsten
Maak je een gerecht met vlees klaar, bak het vlees eerst aan en haal vervolgens uit de pan of pot. Door het eerst aan te bakken, krijg je een krokant korstje.

2. Harde groenten bakken
De hardste groenten hebben de langste gaartijd en bak je dus best zo snel mogelijk.

3. Zachte groenten en smaakmakers toevoegen
Wanneer de harde groenten semigaar zijn, voeg je de zachte groenten en smaakmakers toe aan het geheel.

4. Bevochtigen
Voeg bouillon, fond, wijn, bier of water toe wanneer je een stoofpotje maakt en laat alles zachtjes garen.

saus-eenpansgerecht.jpg

De perfecte saus

Het succes van een eenpansgerecht zit ‘m vaak in de saus. Want saus wil zeggen vocht, en vocht houdt alles lekker sappig. Daarnaast is een saus natuurlijk de perfecte smaakmaker. Saus laten indikken? Laat het deksel dan van de pot of pan. Wil je juist het vocht maximaal bewaren, zet het deksel er dan op.

Recepten voor eenpansgerechten