Tong, van de zee tot op je bord

Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, toch is de vis tijdens het najaar op zijn best. Deze populaire platvis stelt nooit teleur. We trokken we naar de visveiling in Urk, Nederland, dé ‘place to be’ om platvis te scoren. Daar leerden we hoe de tongen gevangen worden en hoe ze uiteindelijk terechtkomen in de koeltoog van je Spar-winkel … en op je bord.

Tong op zijn best

Tong is een van de meest verfijnde platvissen. De vis komt van de Middellandse Zee tot het noorden van Schotland en het zuiden van Noorwegen voor. En hoewel hij het hele jaar door verkocht wordt in de winkel, is hij nu, in het najaar, op zijn best. De vissen hebben zich dan goed dik gegeten voor de paaitijd. Het water is tijdens deze periode ook kouder, waardoor het visvlees een vaste structuur krijgt.

Op de veiling ontdekken we hoe de tong gevangen wordt.  “Er is op deze veiling een constante aanvoer van vis van hoge kwaliteit”, vertelt Albert. “Drie keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag, wordt er heel wat vis verhandeld op de klok. Dat gebeurt per boot en per product.”

tong-gevangen-in-urk.png
tong-op-maat-sorteren.png

Meteen gekoeld op de boot

“Zondagnacht vertrekken verschillende vissers vanuit Urk naar Harlingen, waar hun boten liggen. Ze blijven een aantal dagen op zee en vangen onder andere plat- en rondvissen en garnalen via boomkor of flyshoot, twee verschillende visserijmethoden. De vissers sorteren de vissen reeds gedeeltelijk op het schip, waarna ze de koeling ingaan. Via E-Catch registreren de vissers hun activiteiten, zoals het vertrek en de aankomst of welke vissen ze hebben gevangen. Wanneer de vissers opnieuw aanmeren, worden de vissen met gekoelde vrachtwagens naar de veiling in Urk gebracht.”

Verse tong van de veiling

“Om vijf uur ’s ochtends start de veiling met het sorteren van de zeetong. Dat sorteren gebeurt in Nederland op lengte. Vanaf zeven uur start de verkoop op de klok. Visaankopers kopen ofwel rechtstreeks op de veiling of vanuit hun bedrijf, van waaruit ze ook vis kunnen kopen op andere veilingen. Eenmaal de vis verkocht is op de klok, wordt die klaargezet. Sea Fresh Retail, dat op een steenworp van de veiling ligt, haalt de aangekochte vis op en in het bedrijf wordt alle vis gekuist, versneden en verpakt.”

zeetong-snijden.png
tong-schoonmaken.png
verse-tong-versnijden.png

Alleen de beste tong in jouw Spar

Van de visveiling trekken we naar Sea Fresh Retail. “Om een zo breed mogelijk assortiment aan te kunnen bieden, verhandelen we bij Sea Fresh duurzame vissen uit alle hoeken van de wereld”, legt Albert uit. “We controleren onze vis uiteraard heel streng op kwaliteit. Wanneer we ’s morgens tong aankopen op de veiling, kuisen en fileren we die reeds in de loop van de dag. Daarna verpakken we de vis en vertrekt die richting het Spar-distributiecentrum en de verschillende Spar-winkels.”

De tong wordt met zorg behandeld, van op de boot tot bij Spar.
Aankoper Yves