Garnaalkroketten van Jean sur Mer

Garnaalkroketten van Jean sur Mer

In de diepvries van je Spar-winkel vind je de garnaalkroketten van Jean sur Mer. Die zijn heerlijk eerlijk, want ze hebben het MSC-keurmerk en bevatten geen kunstmatige stoffen. Evi De Winter, Spar-aankoopster diepvries, volgde de garnalen van in de netten tot in de kroketten.

Duurzame garnaalkroketten

Jean sur Mer staat voor duurzame, verse visproducten met MSC-label. Hun garnalen worden dichtbij huis gepeld en de kroketten bestaan enkel uit pure producten: geen smaakversterkers, bewaarmiddelen of kunstmatige aroma’s. Dat maakt een unieke kroket, zowel qua productie als smaak.

Vissersboten
Vissers Alfred, Henk en Lammert

Van wal in Nederland

Alles begint bij de noordzee- of grijze garnalen. Evi stak van wal in het Nederlandse Lauwersoog om samen met de mannen van Solt garnalen te vissen. Ze vergezelde vissers Alfred, Henk, Lammert en Lammert, en voer op een van de vier vissersboten naar de Waddenzee om garnalen te vangen.

“We zijn het hele jaar actief”, vertelt Henk. “Vooral in het voor- en najaar zijn de garnalen goed te vangen. Solt werd in 2016 opgericht omdat we als garnaalvissers op een duurzame manier willen vissen zodat ook onze kinderen en kleinkinderen van een vruchtbare zee kunnen genieten.”

De netten slepen over de zeebodem en de garnalen springen erin
Vangst lossen in een grote bak met stromend water
Garnaalvangst

Een midweek garnalen vissen

“We vertrekken op zondagavond of maandagmorgen en blijven tot donderdag op zee om garnalen te vissen”, vertelt Lammert. “In de winter varen we rond de Duitse en Deense kust, in de zomer zakken we af naar de Noord- en Waddenzee.” Eenmaal de haven uitgevaren, trekken Evi en de vissers richting de Waddenzee. Daar worden de zeefnetten aan beide kanten van het schip neergelaten.

“De netten slepen over de zeebodem en de garnalen springen erin”, vertelt Henk. “Doordat we zeefnetten gebruiken, komen er amper vissen in het net terecht. Na een tijdje halen we de netten op en lossen we de vangst in een grote bak met stromend water. De garnalen gaan door een spoel- en sorteermachine. Zo worden verdwaalde vissen en krabben eruit gehaald, die gaan terug overboord. De garnalen gaan naar de kookketel waar ze zo’n vier minuten gekookt worden. Daarna worden ze onmiddellijk gekoeld in het ruim van het schip.” De garnaalvangst is traceerbaar per lot zodat altijd achterhaald kan worden wie ze met welke boot heeft gevangen en wie ze pelde en verpakte.

Garnalen sorteren en pellen

“Eenmaal aangekomen bij de visafslag in Lauwersoog worden de garnalen gesorteerd en naar het pelstation, ook in Lauwersoog, vervoerd, waar ze machinaal worden gepeld. Binnen de week zijn de garnalen verwerkt,” vertelt Lammert trots. “Zelfs de koppen en schalen hebben hun nut! Die gaan samen met de gepelde garnalen naar de ambachtelijke krokettenspecialist.”

De garnalen gaan door een spoel- en sorteermachine
De garnalen gaan naar de kookketel waar ze zo’n vier minuten gekookt worden.
De garnalen gaan naar de kookketel waar ze zo’n vier minuten gekookt worden.

Hallo artisanale garnaalkroket

Evi zet haar tocht verder naar Temse. Daar worden de garnalen en garnaalkoppen binnen de week verwerkt tot artisanale garnaalkroketten zonder smaakversterkers of bewaarmiddelen. Ook kunstmatige bindmiddelen of zetmelen komen er niet aan te pas.

“De basis van de garnaalkroket bestaat uit een garnalenmelk en een klassieke roux. Voor de garnalenmelk bakken ze de onbehandelde garnaalkoppen aan en wordt melk toegevoegd. De garnaalkoppen geven heel veel smaak aan de melk. De roux bestaat uit boter, bloem en kruiden. Daarbij wordt de smaakvolle garnalenmelk gevoegd, die al roerend indikt”, leerde Evi. “Dat proces duurt een uur en een kwartier. Eenmaal dik genoeg, gaan de garnalen bij de basis van roux en melk. De eerste dag wordt de vulling van de kroket gemaakt en op platen uitgestreken. Die stijft dan één nacht op in de koeling.”

Productie artisanale granaalkroketten
Productie artisanale granaalkroketten
Productie artisanale granaalkroketten

Garnaalkroketten met de hand vormen

“’s Anderendaags worden de kroketten gevormd. Dat gebeurt gedeeltelijk machinaal, zo worden ze ook ineens gewogen. Vervolgens gaan ze door een speciaal beslag dat Jean sur Mer aanlevert. Daarna vallen ze in de panko en worden ze met de hand gevormd. De combinatie van de panko en het speciale beslag, maakt de kroket lekker krokant. De gevormde kroketten worden op platen gelegd en diepgevroren. Eenmaal bevroren, gaan ze de verpakking in en vertrekken ze naar ons diepvriesmagazijn vanwaar ze naar de verschillende Spar winkels gaan.”

Een garnaalkroket van Jean sur Mer is krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Bovendien bevat ze lekker veel garnalen!
Aankoopster Evi
Garnaalkroketten

Hoe bak ik de garnaalkroketten af?

  • Diepgevroren: Laat ze 6 à 7 min frituren op een temperatuur van 170°C. Schud zeker niet het mandje, anders kunnen ze barsten. Je kan ze ook in de airfryer klaarmaken. Vet de kroketjes eerst in met olie. Bak ze vervolgens 10 min op 200°C.
  • Ontdooid (in de koelkast): Bak in de friteuse op 170°C gedurende 3 à 4 min.