Noordzeegarnaal uit Nederland

Noordzeegarnaal uit Nederland

Met een gemiddelde lengte van 4,5 cm is de Noordzeegarnaal geen indrukwekkende verschijning. Zijn smaak daarentegen, die is fenomenaal. En dat weten wij Belgen maar al te goed.

Hoe gaan garnaalvissers te werk?

Wie garnalen wil vangen, moet vroeg uit de veren. Dus trokken we er met Johan de Koeijer van onze leverancier Van Belzen BV voor het krieken van de dag op uit. Onze bestemming: vissersboot Celeste Karlijn in Kornwerderzand, in het noorden van Nederland. Daar wachtten de broers Peter en Jan-Simon Bakker, die al 30 jaar samen vissen, ons op om te tonen hoe echte garnaalvissers te werk gaan.

Duurzame garnaalvangst

Peter: “Eerst laten we aan beide zijden van het schip de visnetten te water. Zoals je ziet, hangen daar zwarte bollen aan. Die slepen over de zeebodem. Een doeltreffende manier om garnalen te vangen. Overdag zitten ze namelijk verstopt in het bodemzand. Door de slepende netten schrikken ze en springen ze in onze visnetten. Onze vistechniek is duurzaam, ze beschadigt de bodem niet.” 

“Nadat we ongeveer één à anderhalf uur met onze netten gesleept hebben, halen we ze weer op. Dan storten we onze vangst in een grote bak met water. Alles wat geen garnaal is – kleine visjes, krabben, zeesterren … – gooien we terug in de zee. De garnalen gaan meteen een grote ketel in met kokend zeewater. Na het koken sorteren we een tweede maal om zeker te zijn dat we echt enkel garnalen overhouden. We slaan de gekookte garnalen gekoeld op en gooien onze netten weer uit.”

Garnalen uit sorteren
Gekookte grijze garnalen
Aan beide zijden van het schip laten ze visnetten te water.

Kwaliteit boven kwantiteit

Peter: “Gewoonlijk blijven we drie dagen op zee, van zondagochtend tot woensdag.” Johan: “Na onze boottocht met de Celeste Karlijn trekken we naar de grootste visafslag van Nederland, Den Oever. Hier belandt 80 tot wel 90% van de garnaalvangst. Vorig jaar was dat 4,2 miljoen kilogram."

"In de visafslag worden de garnalen gezeefd op maat. Er zijn drie maten: nr. 1 (zeer groot), nr. 2 (groot) of nr. 3 (klein). Dan komen de inkopers van Van Belzen. Zij gaan steevast voor kwaliteit boven kwantiteit en weten welke schippers garant staan voor een goed product.”

Noordzeegarnalen in je Spar-winkel

“De inkopers van Van Belzen kopen de garnalen, van de eigen contractschepen, op de afslag. De garnalen worden met het transport van Van Belzen vervoerd naar hun bedrijf in Arnemuiden."

"Daar maakt het personeel een groot deel van de garnalen klaar om deze te versturen naar een pellerij die exclusief voor Van Belzen de garnalen pelt. Elke garnaal wordt met de hand gepeld. Een ander deel van de (nog ongepelde) garnalen gaat in de verkoop en wat er dan nog rest wordt opgeslagen om verkocht te worden tijdens het laagseizoen. De gepelde garnalen komen in bakjes van 100 of 200 g. De garnalen worden onder beschermde atmosfeer verpakt en geëtiketteerd. Zo zijn ze klaar om naar het magazijn en later naar de Spar winkels te vertrekken.”

Hoe pel ik een garnaal?

  1. Pak met je linkerhand de garnaal aan de staart vast, met zijn rug naar je toe.
  2. Druk met de nagel van je rechterduim in het midden tussen de schaaldelen en buig de rug door tot die lichtjes knakt.
  3. Duw de staart naar de kop toe en trek hem er al knijpend af.
  4. Pak met je linkse hand de garnaal in het midden vast en trek de kop eraf met je rechterhand.
Hoe pel ik een garnaal?