Oesters uit de Oosterschelde

Oesters uit de Oosterschelde

Tijdens de eindejaarsperiode vind je bij Spar vijf soorten oesters. De meest verkochte zijn de Zeeuwse creuses of holle oesters, die in de Oosterschelde in Zeeland op slimme wijze gekweekt worden. Yves Fordyn, Spar aankoper vis, sprong samen met oesterkweker Bart Heijnen van Le Petit Pêcheur de platboot op naar Kats en verkende de oestertafels in de Oosterschelde.

Speciale boot met platte bodem
Oestertafels
Oestertafels

Oesters kweken op banken

Een speciale boot met platte bodem brengt Bart en Yves met laagtij dichtbij de oestertafels. Nog even door het water waden en daar zijn ze dan: de magnifieke Zeeuwse oesters.

Bart: “Deze methode van oesters kweken op tafels, wordt al heel lang in Frankrijk toegepast. De zakken of fijnmazige manden liggen net onder het wateroppervlak. Maar twee keer per dag, telkens bij eb, komen ze droog te liggen."

"Dat maakt de oesters sterker en het geeft ons de tijd om ze te controleren en het zeewier van de zakken te verwijderen. Qua vorm zijn onze oesters veel uniformer dan de grillige wilde Zeeuwse oesters die je op de bodem van de Oosterschelde vindt.”

Door deze manier van kweken, zijn de oesterschelpen veel regelmatiger van vorm en zijn ze mooi gevuld
Teler Bart
Oestertafels
Oesters
Oesters

“In elke zak zitten ongeveer 200 oesters. Ze zitten daar al van hun kindertijd: we vangen het oesterbroed of de kleine larven namelijk op in ronde plastic schotels. Later steken we ze in fijnmazige, kunststoffen zakken die we op de tafels leggen."

"We keren en schudden ze regelmatig, zodat de oesters niet aan elkaar gaan kleven. Wanneer de oesters groter worden, leggen we ze in nieuwe zakken. Zo krijgen ze genoeg ruimte om te groeien. Na drie à vier jaar zijn de oesters klaar voor consumptie. Het is een trage en vrij arbeidsintensieve methode van oesters kweken, maar het levert wel het beste resultaat op.”

Gespoelde oesters
Oesters in houten mandje

Oesters oogsten

“In de zomer zit de oester vol melk om zich voort te planten. Dat komt de smaak en kwaliteit niet ten goede. De oesters zijn nadien ‘mager’ en zien er glazig uit. In de winter ‘vreten’ ze zich vol en zijn ze veel vleziger. Nu snap je waarom ze zo populair zijn tijdens de feestdagen."

"Geoogste oesters brengen we aan wal, waar we ze meteen terug in proper zeewater leggen. Daarna spoelen en borstelen we ze. Door de oesters tegen elkaar te tikken, testen we of ze goed zijn. Dan gaan ze in houten mandjes en vertrekken ze naar het distributiecentrum van Spar in Mechelen.”

Hoe open je een oester?

Hoe open je een oester?

  1. Leg de oester op een handdoek om te vermijden dat hij wegglijdt.
  2. Steek een oestermes tussen de twee schelpen van de oester.
  3. Beweeg het mes van links naar rechts en snij de spier door.
  4. Haal de bovenste schelp weg en maak de oester los.