Superverse sushi

Zelf sushi maken is wel wat rolwerk. Gelukkig vind je bij Spar kant-en-klare sushi die supervers en -smaakvol is. We bezochten onze Luxemburgse sushi leverancier, waar Elliot en Alison ons meer vertelde over het bereiden van verse sushi. Wij kijken mee hoe ze de sushi die ze maken dezelfde dag nog naar het Spar-distributiecentrum vertrekt en de dag erna al in de Spar-winkels ligt.

Van rijst tot sushi

Sushi heeft rijst als basis. Die spoelen we grondig, totdat het water helder is. Vervolgens stomen we de rijst gaar en mengen we hem met rijstazijn. Daarna mag de rijst afkoelen.
Zo goed als alle handelingen verlopen manueel. Da's een van de geheimen van goede sushi.

Alison neemt ons mee naar de volgende bedrijvige ruimte. “Hier worden de verschillende sushi’s gemaakt. De afgekoelde rijst komt als een tapijtje uit de machine. We leggen er een norivel op en drukken goed aan. Daarna komt er een streepje saus overheen en werken we de sushi verder af met vis, schaaldieren, kip of groenten. Met een sushimatje rollen we de sushi op, waarna hij nog in een bakje met gekruide sesamzaadjes komt.

Of het kan ook omgekeerd, waarbij we eerst het norivel klaarleggen en vervolgens de rijst en de vis of iets anders toevoegen. Deze versie wordt door een machine dichtgerold. We bewaren de sushirollen in de koeling om later te versnijden.”

Sushi-1.jpg
Sushi-2.jpg
Sushi-3.jpg

Assortiment sushi in je supermarkt

We vragen Elliot hoeveel sushi’s er zo gerold worden. “We rollen tussen de 80 en 100 sushi’s per uur. Per dag versnijden we zo’n 200 kg verse zalm uit Noorwegen of Schotland. De zalm perfect versnijden is bijna een kunst. We maken hier 70 verschillende soorten sushi en 45 verschillende sushischotels, voorzien van zakjes sojasaus en wasabi. Daarnaast stellen we nog poké bowls en donburi samen, een soort van rijstbowls.”
Sushi-donburi-2.jpg

Donburi

Sushi-Pokebowl.jpg

Poké bowl

De oorsprong van sushi

Sushi vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, waar ze in het begin van onze jaartelling vis conserveerden door het te laten fermenteren met rijst. De methode verspreidde zich over de rest van Azië, waaronder ook Japan.

Begin 1600 at men de rijst, terwijl de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Hierdoor kreeg de rijst een lichtzure smaak. De Japanners wilden de vis rauw eten en voegden rijstazijn toe aan de rijst om toch dezelfde smaakbeleving te krijgen. Daarna kwamen er andere ingrediënten bij zoals zeewier, groenten, …

Ondertussen bestaan er verschillende varianten. Sashimi is een plakje rauwe vis, nigiri is een langwerpig bolletje sushirijst met een dun plakje rauwe vis of een ander ingrediënt en maki is rijst met minstens één ander ingrediënt opgerold in een norivel.