U bent hier

De perfecte papillot

Een papillot is een leuke bereidingswijze waar je alle kanten mee kan uitgaan. Het meest bekende ingrediënt in een papillot is vis. Maar met een papillot kan je eindeloos variëren en experimenteren. Je kan het vullen met heel wat lekkers zoals vlees, groenten en zelfs fruit.

Papillot vis
National Media File 
0

Hoe maak ik dat?

Eerst en vooral steek je jouw hoofdingrediënt in de papillot. Daarna kan je dit aanvullen met wat kruiden of groenten om de smaak aan te vullen. Belangrijk is dat je altijd iets van vocht toevoegt aan de papillot. Dit kan gaan van kerstomaatjes, witte wijn, bier, olijfolie, groentebouillon, tomatensaus tot een visfumet. Door extra vocht toe te voegen aan de papillot zal het resultaat extra sappig zijn en drogen de ingrediënten niet uit.

Het geheim van de perfecte papillot?

Het zit hem in de vouwtechniek. Vanaf de papillot perfect hermetisch afgesloten is, zit je goed. Door het pakketje perfect toe te vouwen kan de stoom niet ontsnappen en creëer je een stoom-effect. De stoom blijft zo binnen het pakketje circuleren.

Je kan de papillot zowel in een oven als op de barbecue garen. Als een papillot op de barbecue legt komen er spijtig genoeg geen barbecue-aroma’s vrij in het pakket. De oplossing? Een combinatietechniek! Leg het stuk vlees of vis eerst op de barbecue en schroei dit kort dicht aan beide kanten. Daarna kan je dit stuk in de papillot schuiven en de binnenkant heerlijk laten garen. Het resultaat? Een heerlijke barbecue-smaak en een heerlijk sappig stukje vlees of vis.

Papillot vis
National Media File 
0
Papillot vis
National Media File 
0
Papillot vis
National Media File 
0

Welk materiaal gebruik ik daarvoor?

Een papillot wordt normaal gezien met aluminiumfolie gemaakt. Wil je de papillot mooi serveren? Werk dan met bakpapier of bananenbladeren. Als je voor deze materialen kiest kan je best nog aluminiumfolie rond jouw pakketje vouwen zodat het volledig afgesloten is en de stoom niet kan ontsnappen. 

Gaartijd bepalen?

Om de gaartijd van een papillot te bepalen moet je wachten tot het pakketje bol staat. Vanaf dit gebeurt moet je een 8 à 10-tal minuten rekenen tot alles gaar is. Dit is natuurlijk een richtlijn en is niet voor elke papillot hetzelfde. Let ook dat alle ingrediënten ontdooid zijn want anders zal je meer tijd moeten voorzien eer de papillot volledig gaar is.

Het is ook belangrijk om de papillot niet open te prikken terwijl deze aan het garen is. De stoom en het vocht zullen zo ontsnappen en de papillot zal al zijn sappigheid verliezen.

De voordelen?

Het makkelijke aan een papillot is dat je het perfect op voorhand kan klaarmaken om zo tijd te besparen. Het pakketje kan je dan achteraf opwarmen in de oven of op de barbecue.

Door met smaakmakers zoals kruiden, wijn en bouillon te werken, kan je een heerlijke harmonie van smaken creëren. Doordat een papillot een gesloten pakje is blijven de smaken beter bewaart, is het resultaat lekker sappig en heb je geen extra vet nodig. Het verrassingseffect van een papillot is een extra pluspunt.

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met een papillot? Probeer dan zeker een van onze suggesties:

Recepten met papillot

< naar de wereld van Spar