Biologische komkommers uit Zwijndrecht

Biologische komkommers uit Zwijndrecht

Meer en meer consumenten kiezen bewust voor biologisch. Daar zijn Walter, Koen en Annelies Van Hauteghem, telers van onze biologische komkommers, zeker niet rouwig om. Spar aankoper Eric Lambinon trok naar hun tuinbouwbedrijf Vitaetom in Zwijndrecht en ontdekte dat het telen van deze ranke groente toch wat voeten in de aarde heeft.

Tuinbouwbedrijf Vitaetom

Biologisch geteelde komkommers

Voor Spar aankoper Eric Lambinon is komkommer onmisbaar in een zomerse salade. Daar zijn ook Walter, samen met zoon Koen en dochter Annelies, het mee eens. En zij kiezen vol overtuiging voor de biologische variant.

Walter: “Toen mijn vader in de jaren vijftig het bedrijf oprichtte, was van biologisch nog bijna geen sprake. Hij startte met het telen van aardbeien in volle grond. Daarna teelden we jarenlang tomaten. In 2017 stapten we over naar de biologische teelt van tomaten, courgettes en komkommers.”

Het team van tuinbouwbedrijf Vitaetom

Duurzaamheid voorop

Annelies: “De omschakeling van traditionele landbouw naar biologische duurt normaal gezien twee jaar. Wij konden echter al na 3 maanden overschakelen. We moesten enkel ons gotensysteem afbreken."

"Daarna konden we meteen in volle grond telen. Dat is verplicht als je wil voldoen aan de regels van de biologische teelt. Verder moet je bestrijdingsmiddelen en meststoffen van biologische oorsprong gebruiken, kiezen voor gecertificeerde bladcompost en telen met natuurlijke voeding en in natuurlijk licht.”

Walter: “Om onze biologische werkwijze iets te vergemakkelijken, hebben we kleine helpers in onze serre. Kwartels eten het onkruid tussen de planten op, en lieveheersbeestjes, echte veelvraten, doen zich te goed aan de bladluizen."

"We verwarmen onze serres met 2 krachtige warmtekrachtkoppelingen. Die produceren tegelijkertijd warmte en elektriciteit, en zijn vriendelijker voor het milieu. We proberen ook zo duurzaam mogelijk om te springen met water. Zo recupereren we regenwater via de daken van onze serres.”

Komkommers afsnijden
Komkommers kweken
Kleine helpers

Komkommers planten en oogsten

Annelies: “Onze komkommerplanten komen van speciale kwekerijen en zijn ongeveer 30 centimeter groot wanneer ze hier toekomen. Vanaf januari is het alle hens aan dek, want dan beginnen we te planten."

"Komkommerplanten klimmen graag, dus voorzien we touwen waarlangs ze naar boven kunnen klimmen. Na 3 weken komen de eerste gele bloemen tevoorschijn. Die moeten we manueel verwijderen, anders worden de planten bevrucht. En dat willen we niet. Daarna komen de eerste vruchten piepen."

"Van half februari tot begin juli oogsten we, en dat doen we met de hand. Daarna wordt er terug geplant en begint het hele proces opnieuw. Nadat de komkommers geplukt zijn, is het enkel nog sorteren volgens grootte vooraleer ze vertrekken naar BelOrta.”

Komkommers productie
Komkommers productie
Komkommers verpakken
Komkommers uit volle grond smaken intenser en zijn vaster van structuur
Teler Eric

Eric: “Dan kom ik aan de beurt. Ik koop de biologische komkommers voor Spar op de veiling. Ze krijgen nog een verpakking, zodat onze klanten meteen weten dat ze een biologische komkommer in de hand hebben, en dan vertrekken ze naar de groenterayon van de verschillende Spar-winkels.”