Bewuster winkelen met de Eco-score

We proberen allemaal stap voor stap duurzamer en bewuster te leven. En te eten. Als jij straks broodbeleg in je winkelwagentje legt, heb je graag dat het niet alleen lekker is, maar ook een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft. Met de Eco-score wordt milieubewust kiezen een heel stuk makkelijker.

Milieubewuster kiezen

Voordat je eten op je bord komt, wordt het geproduceerd, verwerkt, verpakt, vervoerd, gekoeld … Daarvoor zijn veel energie en grondstoffen nodig. Onze voeding heeft zo een niet te onderschatten impact op het milieu. Het goede nieuws? We kunnen een verschil maken door milieubewuster te consumeren. Om dat te vereenvoudigen en te stimuleren, lanceerde Colruyt Group als eerste Belgische retailer de Eco-score: een keuzewijzer die de milieuimpact van voedingsproducten weergeeft.

Hoe wordt de Eco-score berekend?

De berekening van de Eco-score houdt rekening met de hele weg die een voedingsproduct aflegt. Bij elke stap in die cyclus worden verschillende factoren geanalyseerd, zoals energiegebruik en luchtverontreiniging. Daarnaast kan een specifiek product ook extra plus- of minpunten krijgen op basis van onder meer de toegekende duurzaamheidslabels, de oorsprong van de ingrediënten en de recycleerbaarheid van de verpakking. Afhankelijk vande eindscore krijgt het product een letter- en kleurencode van A (groen, een lage  ecologische impact) tot E (rood, een hoge impact).

Eco-Score honing.jpg

Eco-score raadplegen?

Het is eenvoudig:

  1. Download de Xtra-app.
  2. Scan de barcode van je product.
  3. Ontdek de Eco-score.
eco-score.jpeg

Meer weten over de Eco-Score?

Hoe wordt de Eco-score berekend? Wat is de voetafdruk van jouw winkelkar? En hoe kan je goed doen voor het milieu?

Ontdek het bij Colruyt Group