Hoe bewaar ik champignons?
Champignons zijn heerlijk maar niet zo lang houdbaar. Dankzij deze tips weet je straks perfect hoe je ze moet bewaren.
5 bewaartips voor champignons
- Je kan champignons na aankoop nog enkele dagen (maximaal een week) in de koelkast bewaren.
- Bewaar ze in hun oorspronkelijk verpakking of in een papieren zak. De champignons moeten kunnen ‘ademen’.
- Leg paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei of ajuin. Ze nemen makkelijk geurtjes over.
- Bewaar champignons niet in de buurt van fruit of citrusvruchten, want daardoor zullen ze ook sneller verouderen.
- Je kan champignons invriezen nadat je ze eerst even hebt gekookt, geblancheerd of gesauteerd (geroerbakt). Ideaal als smaakmaker in bijvoorbeeld soep of risotto.
Hoe zie je of champignons nog eetbaar zijn?
De champignon is een schimmel. Dat maakt het lastiger om te zien of ze nog goed zijn dan bij bijvoorbeeld paprika's.
- Verkleuren de champignons van wit naar bruin of komen er vlekken op? Dan is het minder lekker om ze nog gewoon als groente te gebruiken. Je kan er nog wel prima champignonsoep van maken.
- Zijn de champignons verschrompeld? Dan heb je ze echt te lang laten liggen en wordt het tijd om ze weg te gooien.