Aardbei

Aardbei

Wie houdt er niet van aardbeien? De rode vruchten zijn echte vitamine C-bommetjes en staan vaak symbool voor passie en romantiek. Ze zijn lekker op zichzelf, maar smaken ook hemels in tal van zomerse bereidingen.

  • Het aardbeienseizoen loopt van april tot september: ze hebben niet voor niets de bijnaam ‘zomerkoninkjes’. En zoals het een koninkje betaamt, mag je hem opeten met kroon en al. Kijk wel na of de aardbei nog mooi blinkt, matte aardbeien zijn immers overrijp.
  • De bekendste Europese aardbeisoort is de bosaardbei, maar er bestaan meer dan 20 verschillende soorten. 
  • Je kan aardbeien koud eten of bijvoorbeeld verwerken tot een confituur of coulis. Heerlijk is het sowieso!
Smaak.png

Smaak van aardbeien

Aardbeien bestaan voor 90% uit water. Toch zitten ze bomvol smaak. De rode vruchten zijn heerlijk zoet en sappig. Geef je aardbeien een extra frisse en zomerse toets door er wat munt aan toe te voegen.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van aardbeien

Aardbeien zitten boordevol vitamine C, een zevental stuks is al genoeg voor de helft van je dagelijkse behoefte. Daarnaast bevatten ze mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer.

Bewaren.png

Aardbeien bewaren

Je bewaart je aardbeien best niet langer dan twee dagen in de koelkast. Zorg ervoor dat je de kroontjes pas verwijdert net voordat je ze verorbert, dat houdt je aardbeien langer vers.

Weetjes.png

Weetjes over aardbeien

De aardbei zoals wij hem kennen is ongeveer 200 jaar oud. Daarvoor werd hij gebruikt als sierplant en om allerlei kwaaltjes te bestrijden.

Aardbeien klaarmaken

Eet je aardbeien puur? Dan volstaat het om ze even te spoelen en eventueel de kroontjes te verwijderen. Doe dit zeker in deze volgorde, anders absorberen ze meer water. Omdat de vruchtjes erg gevoelig zijn, spoel je ze best in een kom en niet rechtsreeks onder de kraan.

Aardbeien snijden & schoonmaken

  1. Spoel de aardbeien voorzichtig in een kom water.
  2. Geen fan van de kroontjes? Verwijder ze door van onder naar boven een rietje door de aardbei te steken. Zo komt het kroontje vanzelf los en behoud je zoveel mogelijk vruchtvlees.
Aardbeien klaarmaken Aardbeien klaarmaken