Appel

Appel

Het populairste lid van de fruitschaal: de appel. Blozend rood, geel of knalgroen, ze bestaan in tal van kleuren en smaken. Bij Spar verkopen we maar liefst 13 verschillende soorten appels, voor ieder wat wils dus!

  • In ons land zijn appels het hele jaar door in seizoen, met een piek van september tot juni. 
  • Hoewel het geen zachte vrucht is, zijn ze toch erg stootgevoelig. Kies in de winkel voor een exemplaar dat er stevig en gaaf uitziet.
  • Wereldwijd is de ‘Golden appel’ het meest geteelde ras. De bekendste soort in ons land is de Jonagold, een zoetzure vrucht die heerlijk smaakt uit het vuistje.
Smaak.png

Smaak van appels

Het ruime aanbod aan appels zorgt voor een grote variatie aan smaak. Om jullie te informeren, heeft Spar alle verpakkingen voorzien van een handige ‘appelwijzer’. Die plaatst de appel in kwestie op een schaal van zoet over zoetzuur tot (fris)zuur. Appel gaat perfect samen met een vleugje kaneel en doet het erg goed in taart en gebak.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van appels

Dat je de appel beter niet schilt omdat de vitaminen net onder de schil zitten, is een mythe. De hele appel zit vol vitamine A en C. Toch hou je de schil er best aan, want die bevat vezels en antioxidanten die je nergens anders in de vrucht kan terugvinden.

Bewaren.png

Appels bewaren

Je legt appels best in de koelkast, zo blijven ze lekker knapperig en fris. Dat sommige appels vettig aanvoelen, is een natuurlijk verschijnsel dat optreedt wanneer je ze al even bewaart – en dus geen teken dat ze bewerkt zijn met pesticiden.

Weetjes.png

Weetjes over appels

Je kan het klokhuis van je appel zonder problemen opeten. Het is even voedzaam als het vruchtvlees. De pitjes spuug je wel beter uit.

Appels snijden & schoonmaken

Een appel uit het vuistje is een ideaal tussendoortje. Mik je op een zachtere smaak, dan kan je appels bakken of stoven. Snij ze dan best niet te fijn, anders verliezen ze hun stevigheid. Tip: als je appels verwerkt, besprenkel ze dan met wat citroensap. Zo verkleuren ze niet.

  1. Was de appel.
  2. Verwijder eventueel de schil.
  3. Verwijder eventueel het klokhuis en snijd in partjes, blokjes of schijfjes, afhankelijk van je bereiding.
Appels snijden & schoonmaken

Appelmoes maken

  1. Schil de appels en snij ze in parten. Verwijder het klokhuis.
  2. Zet een pot op matig vuur en smelt een klontje boter. Voeg een scheutje water toe.
  3. Stoof de appeltjes tot ze plat gegaard zijn. Voeg wat kristalsuiker toe naar eigen smaak en zorg ervoor dat het geheel niet aanbrandt.