Citroen

Citroen

Zure tante of frisse citrusvrucht? Citroenen zijn onmisbaar in de keuken. Als zeste, sap of in schijfjes: verfrissing verzekerd. Daarbovenop heeft de vrucht de magische kracht om verkleuring bij andere groenten en fruit tegen te gaan.

  • De winter is hét seizoen van de citroenen, want dan komen ze uit Europa. Meer bepaald uit Cyprus of de Spaanse streek Murcia. Het zonnige klimaat met koude nachten en de vruchtbare kleibodem zijn daar ideaal. Als ze rijp zijn, worden de citroenen met de hand geplukt. Enkel de dikke, glanzende exemplaren zonder vlekjes komen bij Spar terecht. 
  • Hoe gladder de citroen, hoe meer sap hij bevat. Een citroen met ruwe schil is dan weer ideaal voor zijn zeste.
Smaak.png

Smaak van citroen

Citroenen hebben een frisse, zure smaak. De vrucht versterkt de smaak van andere ingrediënten. Daarom zijn er tal van gerechten waarbij enkele druppels citroensap op de receptenlijst staan. Ook de geraspte schil of zeste is een ideale smaakmaker. Rasp wel enkel het gele laagje van de schil, want het witte deel smaakt bitter.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van citroen

Citroen is een echte vitamine C-bom. Daarnaast levert citroen ook B-vitamines, mineralen en flavonoïden, een krachtige antioxidant.

Bewaren.png

Citroen bewaren

Een integrale citroen bewaar je het best buiten de koelkast. Een halve citroen blijft een 4-tal dagen goed in de koelkast met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plasticfolie.

Weetjes.png

Weetjes over citroen

Citroenen zijn multifunctioneel. Gebruik ze niet enkel om te koken, maar ook om schoon te maken. Wrijf je snijplank bijvoorbeeld eens in met citroen om bacteriën en nare geurtjes uit te schakelen.

Citroen klaarmaken

Til je glas water of thee naar een hoger niveau met een schijfje citroen, je dessert naar de zevende hemel met wat citroenzeste en je saus naar een vijfsterrenbereiding met enkele druppels citroensap. Je kan citroen ook pekelen, konfijten of verwerken tot siroop. Citroencake of -schuimtaart zijn natuurlijk ook erg populair.

Citroen snijden & schoonmaken

  • Citroenschijfjes: Snij de citroen in de gewenste richting. Haal de pitjes uit de schijfjes.
  • Citroensap: Snij de citroen in twee en pers de gewenste hoeveelheid sap uit. Let op dat de pitjes niet in je bereiding terechtkomen.
  • Citroenzeste: Was je citroen en rasp langs de schil van de vrucht. Ga niet verder dan het gele oppervlak: het witte laagje eronder smaakt bitter. 
Citroen klaarmaken Citroen klaarmaken