Mandarijn

Mandarijn

Mandarijn: de sappige oranje vrucht die de Sint in je schoen legt. Wanneer hij langskomt, zijn mandarijnen dan ook volop in seizoen. En er is een reden waarom de heilige man mandarijnen in je schoen legt: ze zijn supergezond!

  • Van oktober tot februari vind je mandarijnen bij Spar. Dan komen ze van mediterrane landen. 
  • Pas op: een mandarijn is geen clementine. De clementine is eigenlijk een soort mandarijn maar dan zoeter, minder sappig en met minder pitten dan de mandarijn.
  • Let er bij aankoop op dat de schil van de mandarijn glanst en geen rimpels of schimmels vertoont. De schil van de mandarijn geeft je een idee van hoe rijp hij is: hoe losser de schil, hoe rijper de vrucht.
Smaak.png

Smaak van mandarijnen

Mandarijnen doen denken aan een kleine appelsien. Ze hebben een lekkere zoete smaak. Heerlijk in combinatie met chocolade. Partjes mandarijn doen ook wonderen op taart of gebak.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van mandarijnen

De oranje kleur van de mandarijn wijst op de aanwezigheid van carotenoïden, een stof die ons lichaam omzet in vitamine A. Daarnaast zijn mandarijnen natuurlijk ook een vitamine C-bom.

Bewaren.png

Mandarijnen bewaren

Mandarijnen bewaar je best op een koele plek, donkere plek. Zo zijn ze zeker tien dagen houdbaar.

Weetjes.png

Weetjes over mandarijnen

Wanneer mandarijnen geplukt worden, zijn ze nog groen. Hun oranje kleur krijgen ze door de blootstelling aan koude temperaturen tijdens het transsport.

Mandarijnen schoonmaken en snijden

Mandarijnen zijn handig om mee te nemen en je schilt ze in een handomdraai. Het ideale tussendoortje dus! Je kan ze ook gebruiken om desserts mee af te werken of verwerken in drankjes of gerechten.

  1. Pel de mandarijn. Dit gaat heel gemakkelijk bij een rijp exemplaar.
  2. Haal de partjes uit elkaar.
Mandarijnen schoonmaken en snijden