Pompelmoes

Pompelmoes

De pompelmoes ligt misschien niet elke week in je fruitschaal, de vrucht duikt wel geregeld op als smaakmaker in drankjes of frisse gerechten. Wie tegen een stootje bitterheid kan, eet hem gewoon uit de hand.

  • Pompelmoezen kan je heel het jaar door kopen. Ze worden geïmporteerd vanuit landen met een warm klimaat.
  • Het is een citrusvrucht waarvan verschillende varianten bestaan: gele, roze en rode pompelmoes.
  • Wanneer de pompelmoes zwaar aanvoelt ten opzichte van zijn grootte, bevat hij veel sap. Dan is hij eetklaar. Pompoenen in topvorm voelen stevig aan en hun schil glanst.
Smaak.png

Smaak van pompelmoes

Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. In het algemeen zijn pompelmoezen zure – zoals de meeste citrusvruchten – en bittere vruchten. Dat komt door de aanwezigheid van de stof kinine die versterkend werkt.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van pompelmoes

Pompelmoezen bevatten onder meer vitamine A, B en C. Vergeet niet dat je deze vrucht best niet eet wanneer je geneesmiddelen neemt. Pompelmoes zou het effect van je medicatie kunnen versterken.

Bewaren.png

Pompelmoes bewaren

Op een koele plaats – niet in de koelkast – kan je pompelmoezen tot twee weken bewaren. Op een té koude plek kunnen ze bruin worden.

Weetjes.png

Weetjes over pompelmoes

Geen fan van de bittere smaak en je wil suiker vermijden? Ook zout geeft de pompelmoes een mildere smaak.

Pompelmoes klaarmaken

Je kan een pompelmoes eten zoals een appelsien. Als je de vliesjes niet graag eet, kan je de vrucht doormidden snijden en uitlepelen. Pompelmoes duikt ook vaak op in sapjes of cocktails door zijn unieke smaak. De vrucht geeft ook een verfrissende toets aan allerlei gerechten.

Pompelmoes snijden & schoonmaken

  1. Schil de pompelmoes of snij hem in partjes.
  2. Eet uit de hand of verwerk in een bereiding.
Pompelmoes klaarmaken