Tags

BonRill: van oesterzwam tot veggiesalade

BonRill is veel meer dan een oer-Vlaams vleesbedrijf dat topcharcuterie maakt. Sinds enkele jaren zet het bedrijf immers sterk in op vegetarische charcuterie. Hiervoor gebruiken ze oesterzwammen, in plaats van de meer ‘exotische’ tofu, soja, seitan of quorn. We trokken samen met Caroline en Alain, zaakvoerder en CEO van BonRill naar het Heuvelland waar oesterzwammen worden gekweekt die als basis dienen voor de vegetarische salades.

Plantaardig alternatief

Caroline, die van opleiding apotheker is, besloot enkele jaren geleden de overstap te maken naar BonRill. Haar partner, Thomas, is de achterkleinzoon van de stichtster van BonRill. Caroline drukte meteen haar stempel op het bedrijf: “Ik geloof dat het goed is om in te zetten op vegetarische charcuterie. De ecologische voetafdruk van de vleesproductie, het dierenleed, de overbevissing, het zijn thema’s die steeds luider klinken. BonRill wil daarom een plantaardig alternatief aanbieden voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. We streven er wel naar de spreads dezelfde geur, textuur en smaak te geven dan klassieke charcuteriesalades.”

bonrill-eigenaars-portret.png

Oesterzwammen vormen de basis

“Oesterzwammen vormen de basis voor onze salades. We hebben bewust niet gekozen voor de meer ‘exotische’ tofu, soja, seitan of quorn. Liever werken we met producten van Belgische bodem. Hiervoor telen verschillende landbouwers in de ruime omgeving van Ieper oesterzwammen.”

De oesterzwammen worden zorgvuldig met de hand geplukt.

Oesterzwammen telen

Alain Monteyne is CEO van BonRill. Zijn zoon, Arthur, is gepassioneerd door het veggieverhaal. "Als handelsingenieur probeert Arthur nieuwe soorten oesterzwammen te telen om in de juiste, verschillende eindproducten te verwerken qua structuur", vertelt Alain. “Waarom oesterzwammen? Buiten dat je ze in België kan telen, is het grote voordeel dat je om de twee weken zwammen kan oogsten. Mits de juiste omstandigheden uiteraard, zoals een vochtige lucht, duisternis en voldoende CO2. De teelt is wel vrij arbeidsintensief, omdat elke zwam met de hand wordt geplukt.”

bonrill-oesterzwammen2.png
bonrill-oesterzwammen.png
bonrill-productie.png

Oesterzwammen verwerken

“Eenmaal de oesterzwammen zijn geoogst, worden ze bij BonRill versneden. Dat tussenproduct laten we rusten en vullen we nadien aan met groenten, kruiden en sauzen. Zo komen we tot onze verschillende salades, die we in potjes verdelen, sealen en verpakken. Vervolgens vertrekken de potjes naar het Spar distributiecentrum en nadien naar de verschillende Spar winkels.”

BonRill vegetarische salades bij Spar

De salades zijn soja-, gluten- en zuivelvrij en zitten in een verpakking gemaakt van gerecycleerd materiaal.

  • BonRill veggie slager salade
  • BonRill veggie curry salade
  • BonRill veggie sea salad
  • BonRill veggie tune-in salad
bonrill-assortiment.jpg