Broccolini uit Breendonk

Broccolini uit Breendonk

Ja, je leest het goed: geen broccoli, maar broccolini. Bij Spar maak je kennis met deze smakelijke broccoliroosjes op een lang steeltje. 

De Japanners ontwikkelden de groente in 1993 door broccoli te kruisen met een Chinese koolsoort. Niet alleen de roosjes zijn supergezond en lekker, ook de lange stelen mag je helemaal opeten!

Bert Schelfhout en zijn vrouw Linda ontdekten de voordelen van deze supergroente en telen ze in Breendonk. Dat wou Spar aankoper Eric Lambinon met zijn eigen ogen zien!

Verandering van teelt doet groeien

Aankoper Eric is heel benieuwd hoe Bert en Linda op het idee zijn gekomen om de bijzondere broccolini te telen. Bert doet de hele voorgeschiedenis uit de doeken.

“Eind jaren 80 hebben we dit bedrijf van mijn vader overgenomen”, vertelt hij. “We kweekten tijdens de zomer vooral sla, maar dat had soms nadelen. Na zoveel jaar slateelt was onze bodem uitgeput en dan is het goed om van teelt te veranderen."

"De prijs van sla is soms aan de lage kant en dekt de kosten niet. De mensen van veiling BelOrta vroegen of we naast sla ook broccolini wilden telen. Toen we de voordelen van deze gezonde, lekkere groente ontdekten, waren mijn vrouw en ik meteen verkocht! We besloten om het erop te wagen. Een nieuwe groente telen is altijd spannend, maar we zijn nu heel blij met het resultaat!” 

Broccolini plant
Broccolini plant
Volgroeide broccolini planten

Broccolini telen

Aankoper Eric stelt voor om de handen uit de mouwen te steken. Dat moet hij geen 2 keer zeggen! Bert en Linda nemen hem meteen mee naar hun veld van 2 hectare.

“De volgroeide planten die je hier ziet, hebben we half maart in de grond gestoken”, legt Linda uit. “We hebben de kleine plantjes in mooie rijen geplant, redelijk ver van elkaar. Zo kunnen de planten goed groeien en is het makkelijk voor ons om te oogsten."

"We dekken de plantjes af met vogelnetten, want houtduiven houden van broccoliniroosjes! Als de plantjes beginnen te groeien, ontstaat er eerst in het midden een grote krop. Die snijden we weg, waardoor de zijscheuten schieten. Deze zijscheuten zijn de broccolinistelen.”

Het hele jaar door broccolini

Bert: “Zoals je ziet, zijn de eerste broccolini ondertussen volgroeid en zitten we middenin de oogstperiode. Van half mei tot eind november, half december kunnen we verschillende variëteiten oogsten.” Of er dan tussen december en mei geen Belgische broccolini is, vraagt Eric zich af. “Maak je geen zorgen, de andere maanden is er broccolini uit serres”, stelt Linda hem gerust.

De smaak van broccolini

Broccolini heeft een zachte smaak en een knapperige 'bite'. De smaak houdt het midden tussen broccoli en groene asperges. Broccolini is dus geen babybroccoli!

Bert Schelfhout en zijn vrouw Linda

Broccolini oogsten

Tijd om aan de slag te gaan! Linda toont hoe ze de groente oogsten. “We breken de stelen af en stapelen ze voorzichtig in bakken. We hebben een handig systeem ontwikkeld, zodat we de bakken niet zelf moeten verplaatsen."

"We hebben een ladder aan de kar van de tractor bevestigd en daarop staan de bakken. Soms moet je creatief zijn in de landbouw!"

"Zodra de bakken vol zijn, brengen we ze naar de koelruimte. Op warme zomerdagen oogsten we al om 5 uur, in de koelte van de ochtend. Zo liggen de groenten tegen 8 uur al in de koelruimte. ‘s Anderendaags verpakken we de broccolini per 200 gram op schaaltjes."

"Bert ontvangt de bestellingen van veiling BelOrta en brengt de broccolini 3 keer per week naar de veiling. Zo belandt de groente vers in de Spar!”

Zowel de steeltjes als de roosjes zijn eetbaar, dus je hoeft niets weg te gooien!
Teler Bert
Broccolini oogsten