Kalfsvlees uit Merksplas

Kalfsvlees uit Merksplas

Mals, mager, licht verteerbaar, gezond, lekker en het hele jaar door verkrijgbaar. Nog meer redenen nodig om kalfsvlees geregeld op het menu te zetten? Bij Spar komt het vlees van Belgische dikbilkalveren. Jean-Yves Bourguignon, onze aankoper vlees, ging langs bij boer Wim Verheyen in Merksplas en het slachthuis Sopraco in Geel.

Kalfsvlees: mager, lekker, lokaal en gezond

Kalfsvlees komt van runderen jonger dan acht maanden. Bij Spar komt al het kalfsvlees van Belgisch witblauw. Voor het vlees in de winkel terechtkomt, moet het aan een heleboel eisen voldoen. Daardoor kan Spar topkwaliteit garanderen. Wist je dat kalfsvlees essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B, zink en selenium bevat? Daarbovenop is het ook nog eens makkelijk te bereiden.

Kalfsvlees barst van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B, zink en selenium
Vleesaankoper Jean-Yves
Keuring kalfjes
Keuring kalfjes

Kempense kalverhouderijen

Kalverhouderij is ontstaan toen eigenaars van melkveehouderijen op zoek gingen naar manieren om hun bijproducten of overschotten, zoals stierkalfjes, nuttig te kunnen gebruiken. In ons land vind je vooral kalverhouderijen in de Kempen. De arme zandgrond is er niet geschikt om gewassen te telen, daarom wordt net hier meer gefokt dan in andere delen van België. Dat verklaart waarom 75% van de kalveren in een straal van 50 km rond Geel belandt. De fokkers bevinden zich relatief dicht bij het slachthuis, wat de kwaliteit van het vlees natuurlijk ten goede komt.

De kalfjes van boer Wim

Voor de kalfjes bij een boer terechtkomen, worden ze gesorteerd op ras en grootte in het verdeel- en ontvangstcentrum van Sopraco in Geel. Daar wordt hun paspoort en oormerk gecontroleerd. Sopraco heeft ook een eigen veevoederfabriek in Olen. Zo kunnen ze kwaliteit, traceerbaarheid en veiligheid van het veevoeder garanderen.

Paspoort van een kalfje

Na een keuring worden de kalfjes met geconditioneerde vrachtwagens getransporteerd naar verschillende boerderijen. In dit soort vrachtwagen zijn de kalfjes beter beschermd tegen slechte weersomstandigheden, rijwind en prikkels van buitenaf.

Zo komen ze bij boer Wim. Vijftien jaar geleden begon hij zijn eigen stal in de Kempen. Vandaag telt zijn boerderij zo’n 950 dieren. Wim: “De kalfjes komen hier aan wanneer ze twee à drie weken oud zijn en zullen hier ongeveer 28 weken blijven. 80% ervan zijn stieren en 20% zijn vaarzen (vrouwelijke kalveren, n.v.d.r.). Twee keer per dag voederen we ze met een combinatie van melkpoeder opgelost in warm water. Verder krijgen ze ook granenmengsel en een beetje stro.”

Kalfjes voederen
Kalfjes voederen
Kalfjes voederen

Kalfsvlees bij Spar

"Tijdens de eerste drie à vier weken zitten de kalfjes apart van elkaar. Dat is nodig om te kunnen checken hoeveel melk ze drinken. En hoe snel ze dat doen. Bijna de helft van hen moet dat namelijk nog leren. Nadien worden de kalfjes verdeeld in groepjes van 7 à 8. We verzorgen ze stuk voor stuk met veel liefde. Als ik in de stallen kom en hen passeer, kijken ze me aan. Da’s een goede zaak, want daaraan kan je zien dat de kalfjes het goed stellen.”

Na het bezoek bij Wim, trekt Jean-Yves naar slachthuis Sopraco in Geel. Dat familiebedrijf staat in voor het slachten, versnijden en verwerken van de vetgemeste kalveren. 

Bij Spar kan je het hele jaar door kalfsvlees verkrijgen. Probeer onze recepten met kalfsvlees eens uit.