Kleine tomaten in bak

Tomaten telen is de expertise van Stoffels

De tomaten van Stoffels blinken stuk voor stuk en soort voor soort uit in smaak. Het tomatenbedrijf teelt al 25 jaar tomaten. Dat doen ze continu met oog voor innovatie en duurzaamheid. Stoffels is daardoor een van de meest moderne tomatenbedrijven van België. In totaal zijn er op verschillende locaties 40 ha.

De perfecte tomaat

Een tomaat moet uiteraard een goede smaak hebben. Daar is Paul het helemaal mee eens: “Niet de zon of het seizoen bepalen de smaak en textuur van tomaten, maar wel de genen, toegepaste teeltwijze en gebruikte bodem. De zon draagt wel bij aan de smaak, maar de drie andere factoren zijn meer doorslaggevend. En als we het over smaak hebben, betekent dat niet enkel hoe zoet een tomaat is."

De hoeveelheid suiker in een tomaat wordt vastgelegd aan de hand van de Brix-waarde. "Hoe hoger die waarde, hoe zoeter. De standaard grote losse en trostomaten hebben doorgaans een Brix-waarde tussen 3,5 en 5,5. Zoals gezegd, de genetica van de tomaat is erg belangrijk. We hebben bij Stoffels een smaakteam dat meerdere malen per jaar onderzoek doet naar nieuwe variëteiten. Telkens testen we uitvoerig het telen, de productiecapaciteit, de houdbaarheid en de resistentie van de nieuwe tomaten.”

Telers stoffels tomaten
Voor het telen maken we maximaal gebruik van biologische middelen om bijvoorbeeld schimmels of insecten te weren.

Tomaten hebben een goede bodem nodig

“Een volgende factor die de smaak van de tomaat mee bepaalt, is de bodem. We telen onze tomaten op een organische bodem, die bestaat uit de vermalen restproductie van de kokosteelt. Dat vormt een soort van potgrond. Wanneer de tomaten geoogst zijn en we de serres leegmaken, gaat de kokosgrond naar de aspergeteelt of wordt die gebruikt als bodembedekker. De gewasresten composteren we. Zo werken we volgens het ‘cradle to cradle’-principe, ofwel het hergebruiken van grondstoffen."

Tomaten plukken
Trosjes kerstomaten
Grond in hand

“Voor het telen maken we maximaal gebruik van biologische middelen om bijvoorbeeld schimmels of insecten te weren. We oogsten de tomaten ook pas wanneer ze volledig gerijpt zijn. Zo zijn ze ‘ready to eat’. Ze moeten zelfs niet gewassen worden vooraleer je ze opeet. Nadat de tomaten geoogst zijn, verpakken we ze diezelfde dag nog en vertrekken ze ’s nachts naar het Spar distributiecentrum in Mechelen. Zo kunnen ze ’s anderendaags al in de verschillende Spar winkels liggen. Dat is dus een erg korte keten.”

"De tomaten moeten zelfs niet gewassen worden vooraleer je ze opeet."
Tomatenplant in bloei
Groene tomaatjes
Trosje rode en groene  tomaten

Focus op duurzaamheid bij de tomatenteelt

Stoffels zet sterk in op duurzaamheid vertelt Petra: “Onze tomaten op een zo duurzaam mogelijke manier telen, is belangrijk voor ons. We gebruiken sowieso weinig beschermingsproducten. Het bestuiven van de tomaten gebeurt door hommels en bijen. Plastic vermijden we zoveel mogelijk. Onze verpakkingen zijn recycleer- of composteerbaar.

Om ons waterverbruik te verminderen vangen we het regenwater maximaal op, dat dient om de planten water te geven en de serres koel te houden. Ook het drainwater van de tomaten hergebruiken we. Het verwarmen van de serres gebeurt via een warmtekrachtkoppeling, waarbij de vrijgekomen rookgassen gereinigd worden. De CO2-uitstoot wordt benut door de planten en omgezet in zuurstof. En de opgewekte elektriciteit wordt terug op het net gezet.”


Deze tomaten van Stoffels vind je bij Spar

Stoffels tomatasty

De Toma’Tasty heeft een tussenformaat: hij is kleiner dan een standaardtomaat, maar groter dan een kerstomaat.

Zijn smaak is fijn, friszoet en kruidig en hij heeft een stevige structuur. Perfect om rauw te eten of te gebruiken in warme bereidingen.

Stoffels gourmato

De Gourmato is een grote tomaat met heerlijke smaak.

Hij proeft friszoet en kruidig, heeft een sappige beet en stevige structuur. Je kan ermee aan de slag in de keuken of ze zo uit het vuistje eten.

Stoffels tomador

De Toma’Dor is de koning van de smaak.

Het is een kerstomaat die verrassend zoet en sprankelend is. Hij heeft een Brix-waarde van +10. De tomaat hangt aan een tros en kan je eten als snack, bij de apero of in een salade.

Stoffels tomachef

De Toma’Chef omvat meer dan 100 nieuwe tomatenrassen die stuk voor stuk uniek zijn.

Het is een wisselend aanbod van bijzondere vormen, kleuren en smaken. Ze zijn verkrijgbaar in mandjes van 350 g. Ze zijn lekker bij het aperitief, in een salade of in warme bereidingen.

Stoffels tomacolor

De Toma’Color is de combinatie van drie verschillende gekleurde tomaten. Ze zijn ideaal als zoete snack of als hapje.