Van koffieboon tot koffie

Van koffieboon tot koffie

Tijd om te genieten van het uitgebreide assortiment Spar koffie. Benieuwd hoe dit zwarte goud gebrand en verpakt wordt? Neem een tasje koffie en lees vooral verder. Samen met Spar aankoopster Celine Hermans schaafden we onze koffiekennis bij in de koffiebranderij van Colruyt Group.

De koffiebonen komen toe in grote jutezakken
Staal nemen  van de koffiebonen

Koffiebonen van over de hele wereld

Kris Durant, meester-koffiebrander, nam aankoopster Celine mee langs de silo’s, branders en verpakkingsmachines. “De koffiebonen komen in grote jutezakken van 60 of 70 kg of big bags van 1 ton toe. De bonen zijn in dit stadium nog groen. Elke week krijgen we zo’n 130 ton bonen geleverd. Dat is 7.600 ton op jaarbasis. We verwerken 40 tot 50 soorten bonen van over de hele wereld. De koffielanden liggen vooral tussen de twee keerkringen. De originekoffies van Spar komen uit Colombia, Brazilië, Costa Rica, Kivu en Burundi.”

“Van elke lading koffie die binnenkomt, nemen we een staal. Dat gaat voor analyse naar het labo. Elk lot ondergaat ook een uitgebreide kwaliteitscontrole. Vervolgens worden de koffiebonen opgeslagen in een van onze 28 silo’s. Die hebben samen een capaciteit van 390 ton. Na de silo’s zetten de koffiebonen hun tocht verder naar de branders.”

Verpakkingsmachine van koffiepads
Verpakkingsmachine van koffiepads
Verpakte koffiefilters

Koffiebonen branden

“Naargelang de samenstelling en het specifiek karakter van de bonen, worden de koffiebonen snel of traag gebrand. Zo worden de originekoffies en bonenmengelingen traditioneel traag gebrand. Andere mengelingen en koffie voor pads worden snel gebrand en gekoeld. Ook hier nemen we geregeld stalen af om de kwaliteit te bewaken. Daarna gaan de bonen richting de verpakkingsmachines. We verpakken bonen in soft packs en gemalen koffie in soft of hard packs. Maar we maken ook koffiepads en voorverpakte filters. Voor koffiecups werken we samen met een externe firma.”

Testmengelingen samenstellen

Tijd om de koffie te proeven!

“In het labo stellen we testmengelingen samen en organiseren we proefsessies. Tijdens deze sessies vergelijken we verschillende koffies met elkaar of bereiden we één soort koffie op verschillende manieren.”

Koffie bewaren? Eenmaal de koffie open, vervliegt het aroma. Daarbij komt dat lucht de grootste vijand is van koffie. Die zorgt er immers voor dat de koffie gaat oxideren. Daarom bewaar je koffie best in de koelkast of zo luchtledig mogelijk.
Spar-aankoopster Celine