Zelfgemaakte kroketjes met kip archiduc en groenten

Zelfgemaakte kroketjes met kip archiduc en groenten

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Kroketten: schil de aardappelen en snij in stukken. Spoel ze. Zet op in gezouten water en laat ze zacht koken. Giet af. Doe de aardappelen opnieuw in de kookpot en laat ze drogen in de pot op het vuur. Plet de aardappelen tot puree of draai door een passe-vite.

  2. Voeg er 2 eidooiers onder. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng goed.

  3. Duw de warme puree door de kroketmachine ‘MilleCroquettes’. Snij de worstjes in cilinders van 5 cm lengte. Leg op een bakplaat en laat afkoelen. (*)

  4. Zet de bloem, het losgeklopt eiwit met olie en het paneermeel in drie kommetjes gereed.

  5. Wentel elke kroket eerst in de bloem, tik af. Dompel daarna in het eiwitmengsel en laat uitlekken. Rol de kroket als laatste grondig door het paneermeel. Leg apart.

  6. Herhaal puntje 5 tot alle kroketten gepaneerd zijn.

  7. Snij de kip in stukken: 2 bouten, 2 vleugels en 2 filets.

  8. Laat boter smelten en laat de stukken kip mooi kleuren in de pan. Kruid met peper, zout en voeg een kruidentuiltje toe.

  9. Zet in de oven en laat 30 à 35 min verder garen op 180°C.

  10. Archiducsaus: snij de champignons in stukjes. Pel de sjalotten en teentjes look, snipper alles fijn.

  11. Bak de champignons in de pan van de kip. Voeg de fijngesnipperde sjalotten en look en tijm toe. Laat 5 min stoven.

  12. Blus de pan met cognac, voeg de witte wijn en room toe. Laat voor ½ inkoken. Kruid met peper en zout.

  13. Reinig de wortelen, courgette en broccoli. Snij kwartjes van de courgette, roosjes van de broccoli en halveer de wortel. Kook de groenten beetgaar in gezouten water. Giet af. Werk af met een klontje boter. Kruid met peper en zout.

  14. Bak de kroketten mooi goudbruin en krokant in een frietketel van 180°C.

  15. Serveer de kip, groenten en archiducsaus op het bord. Leg de kroketten erbij.(*) Je kan dit best de dag voordien doen.Tip: je kan de kroketten bewaren in een afgesloten doos in de koelkast. Of vries ze in voor later!