U bent hier

Schorseneren

De schorseneer heeft qua smaak en uiterlijk iets weg van de asperge. Toch krijgt de boterzachte groente bijlange niet evenveel ontzag. Tijd om schorseneren te eren!

De oogstperiode van schorseneren duurt van september tot half april. In de lente gaat de kwaliteit van de groente achteruit omdat ze dan al hun energie investeren in nieuwe bladvorming, zo raken ze hun aromatische sappen kwijt. De schorseneren van Spar worden in België geteeld en gaan tijdens het seizoen dagelijks naar de veiling, waar onze aankoper de beste exemplaren selecteert.

Smaak:

Een schorseneer smaakt mild, zoet en is boterzacht. Hij doet denken aan de asperge en de artisjok. Schorseneer is lekker in tal van bereidingen en je mag hem ook rauw eten.

Voedingswaarde:

De schorseneer bevat veel mineralen, vezels en vitamine C. Bovendien heeft de groente een hoog fosfor- en ijzergehalte.

Bewaren:

In de koelkast blijft de groente gemakkelijk een week goed. Je verpakt schorseneren best in geperforeerd plastic zodat ze niet uitdrogen. Wil je ze invriezen? Dan kook of blancheer je ze eerst. Zo kan je schorseneren wel een jaar bewaren.

Weetjes: 

Het sap van schorseneer werd vroeger als antidotum – of tegengif – gebruikt tegen slangengif.

Schorseneren
National Media File 
0

Klaarmaken

De schorseneer is enorm veelzijdig. Wil je hem koken, wokken of roosteren? Dat kan. Hij is ook erg lekker in een ovenschotel of puree.

Snijden & schoonmaken

  1. Spoel de schorseneren in een bassin met water.
  2. Schil ze met een dunschiller.
  3. Leg ze in water met citroen of azijn om verkleuring te voorkomen.
  4. Snij in stukjes voor een traditionele bereiding.