Briochevlecht met 6 strengen

Allergenen

Melk. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Los de gist op in het warme water.

 2. Doe de bloem, suiker, zeezout, malse boter en 110 g ei in een kom. Voeg het water met de gist en de warme melk toe en kneed het deeg 10 à 15 min met de hand, keukenrobot of broodmachine.

 3. Vorm een deegbal en wrijf de deegbal in met zonnebloemolie.

 4. Leg de deegbal in een kom en dek af met plasticfolie of een propere handdoek. Laat het deeg 1 u rijzen op een warme plaats. Het moet verdubbelen in volume.

 5. Sla daarna het deeg in met de vuist en verdeel in 6 gelijke delen.

 6. Rol ieder stukje deeg los op tot een bolletje. Dek af met een handdoek en laat 15 min op een warme plaats rijzen.

 7. Rol de bolletjes onder je handpalmen op een werkoppervlak heen en weer tot gelijke strengen. Het deeg kan wat krimpen tijdens het uitrollen. Werk de strengen steeds bij. Zorg ervoor dat de strengen overal dezelfde dikte hebben en maak ze niet te lang om geen te lang brood te krijgen. Zorg ervoor dat de naad van de strengen steeds onderaan ligt.

 8. Wrijf je handen in met wat zonnebloemolie en bestrijk hiermee de strengen deeg tijdens het rollen. Zo voorkom je dat ze aan elkaar kleven tijdens de opbouw van het brood.

 9. Leg de zes strengen deeg van gelijke lengte en dikte naast elkaar en vorm een waaier. Knijp de bovenkant van de strengen plat en bij elkaar.

 10. Gebruik enkel de 2 rechtse en de 2 linkse strengen om te vlechten. De 2 middelste blijven in het midden.

 11. Leg de tweede streng van rechts over de strengen helemaal naar links horizontaal (foto 3). Leg dan de eerste van rechts in het midden (foto 4). Verplaats de 2 middelste strengen een beetje naar rechts.

 12. Leg de tweede streng van links over de strengen helemaal naar rechts horizontaal. Leg dan de eerste van links in het midden (foto 5). Verplaats de 2 middelste een beetje naar links.

 13. Herhaal dit tot de strengen opgewerkt zijn. Trek niet aan de strengen op het uiteinde van het brood om dezelfde dikte aan te houden.

 14. Plooi beide uiteinden onder het brood.

 15. Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat en dek af met een handdoek. Laat het 1 u op kamertemperatuur rijzen en verdubbelen in volume. Je kan het brood ook in de oven laten rijzen op 35°C.

 16. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).

 17. Strijk het deeg in met het losgeklopt eiwit en water.

 18. Bak het brood in 35 min goudbruin. Wordt het te vlug bruin, leg dan na 20 min aluminiumfolie over het brood en bak nog 15 min verder.