Voordelen stomen

Wat zijn de voordelen van stomen?

Stomen is in de eerste plaats gezond: de vitamines en mineralen in je ingrediënten blijven beter behouden. En stoomkoken heeft nog heel wat meer troeven! 

Stomen is lekker

  • Dankzij de vochtige hitte van de stoom is de kans op uitdrogen onbestaande. Groenten, vlees en vis blijven dus steeds lekker sappig en zacht.
  • Door vis te stomen, blijft elk stukje mooi heel. Kipfilet stomen voor in de pasta of door een salade? Dan is stomen ideaal: de kip blijft lekker mals! Ook groenten blijven knapperiger en mooier van kleur als je ze stoomt.
  • Stomen kan je gerecht een extra smaakdimensie geven. Smaakmakers zoals verse kruiden, citroen of look geven tijdens het stomen een subtiel extraatje af. Of waarom niet stomen met wijn of een zelfgemaakte groentebouillon? 
stoommandje-vis.jpg

Stomen is gezond 

  • Tijdens het stomen komen de ingrediënten niet rechtstreeks in contact met warm water. Alle vitaminen, mineralen en zouten blijven daardoor bewaard.
  • Boter of olie heb je niet nodig. Dat zijn weer wat calorieën bespaard.
  • Gestoomde voedingswaren hoef je minder snel extra te kruiden of te zouten. De pure smaak blijft overeind!

Stomen is makkelijk en efficiënt

  • Stomen is heel makkelijk. Je kan het ook zonder stoomoven of elektrische stomer. 
  • Stomen is een kooktechniek waarbij je heel precies én snel kan werken.
  • Voor stomen heb je beduidend minder water nodig dan voor koken.
  • Door de efficiënte warmteoverdracht gaart het voedsel op een efficiëntere manier 
  • Door het vocht kunnen de ingrediënten niet aanbranden.