Tags

Hoe je BBQ aansteken? 

Je barbecue aansteken: op welke manier doe je het? En van hoe lang tevoren moet dat dan? We geven je alvast een heleboel tips en tricks om je barbecue aan te steken als een echte pro. Van aansteken met een starter of met houtskool tot met het deksel open of dicht. 

Barbecue aansteken: verschillende manieren

De manier waarop je je BBQ aansteekt, hangt af van wat je wil grillen en hoe snel je het wil klaarmaken. Je kan het toestel aansteken met houtskool, briketten, aanmaakblokjes …

Voor elektrische barbecues heb je enkel een stopcontact nodig. Handig!

BBQ aansteken met houtskool

Houtskool is een van de snelste manieren om je BBQ aan te steken. De houtskool komt sneller op temperatuur dan briketten. Je kan snel beginnen met grillen en de stukjes vlees zullen sneller klaar zijn. Handig als je met een groot gezelschap bent.

Zo doe je het:

  • Leg de houtskool op de barbecue
  • Verspreid de houtskool
  • Steek de houtskool aan met een aanmaakmiddel, zoals aanmaakblokjes, en wacht een halfuur tot een uur tot de kolen heet zijn.
BBQ aansteken met houtskool

BBQ aansteken met briketten

Briketten kosten meer tijd om op te warmen, maar ze blijven ook langer warm. Daarom zijn ze heel geschikt voor gerechten die je lang wil laten garen, zodat ze lekker mals worden. Denk bijvoorbeeld aan pulled pork.

Zo doe je het:

  • Leg eerst aanmaakblokjes in de barbecue
  • Leg de briketten erbovenop, maar zorg dat je de aanmaakblokjes nog kan aansteken
  • Steek de aanmaakblokjes aan. Belangrijk: de briketten worden sneller warm als er voldoende zuurstof bij het vuur komt.

BBQ aansteken met aanmaakblokjes

Een van de makkelijkste manieren om je barbecue in gang te krijgen is door middel van aanmaakblokjes.

Zo doe je het:

  • Verspreid eerst een laag houtskool of briketten op de bodemrooster. De hoeveelheid hangt af van hoeveel er op de barbecue klaargemaakt gaat worden en hoe lang je wil barbecueën.
  • Als de barbecue ventilatiegaten heeft, zet deze dan volledig open. Het gaat namelijk vlotter met een goede luchtcirculatie.
  • Leg je aanmaakblokjes op de onderrooster van de barbecue. Belangrijk: leg ze er zo diep mogelijk tussen. Anders zal het onderaan niet warm genoeg worden en zal je BBQ geen vuur vatten. Het aantal blokjes hangt ook af van je hoeveelheid houtskool of briketten.
  • Steek de aanmaakblokjes aan en wacht even tot ze vuur vatten
    • Optie 1: maak een mooie toren van houtskool en wacht een kwartiertje.
    • Optie 2: bedek het tussenrooster nu met een laagje briketten of houtskool en wacht ongeveer 30 minuten tot ze op temperatuur zijn.

Heb je een pelletgrill? Leg dan eerst ongeveer 1,5 kilo pellets in de brander. Leg er vervolgens je aanmaakblokjes op en steek ze aan.

BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes

Geen aanmaakblokjes in huis? Geen probleem! Probeer deze alternatieven eens.

Zo doe je het:

  • Gebruik chips. Ja, échte chips. (Misschien nog wat overschot van je apero?)
    Verdeel wat chipjes tussen de kolen en steek ze aan. Op deze manier heeft het vlees ook geen brandstofsmaak.
  • Gebruik krantenpapier. Leg een hoop blaadjes tussen en onder de kolen en steek de krant aan.

BBQ aansteken met een koker of brikettenstarter

Gebruik maken van een koker of brikettenstarter zorgt ervoor dat het aanmaken van jouw barbecue een fluitje van een cent is. Binnen de 15 à 30 minuten heb je perfecte houtskool.

Zo doe je het:

  • Leg enkele aanmaakblokjes op de onderrooster en steek ze aan
  • Vul de starter met briketten of houtskool en zet de starter erbovenop
  • Bij briketten na 30 minuten en bij houtskool na 15 à 20 minuten. Als het bedekt is met een grijze aslaag, de inhoud schudden.
  • Verspreid dit daarna over de bodem van de barbecue
BBQ aansteken met koker

Barbecue aansteken: deksel open of dicht?

Het is meestal het beste om je BBQ aan te steken met het deksel open. Door het deksel open te laten, kan er voldoende zuurstof circuleren, waardoor de kolen of het hout beter ontbranden en opwarmen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van de hitte over het grilloppervlak.

Hoe lang van tevoren moet je een barbecue aansteken?

Dit hangt af van het soort barbecue waar je op zal bakken.

  • Houtskoolbarbecue: voor een houtskoolbarbecue moet je meestal 20-30 minuten voor het koken beginnen met het aansteken van de kolen. Dit geeft de kolen voldoende tijd om gelijkmatig op te warmen en te bedekken met een laagje as voordat je begint met grillen.
  • Gasbarbecue: gasbarbecues hebben over het algemeen minder opwarmtijd nodig dan houtskoolbarbecues. Meestal kun je een gasbarbecue ongeveer 10-15 minuten voor het koken aanzetten om de grill op te warmen.
  • Pelletgrill: als je een pelletgrill gebruikt, moet je meestal ongeveer 10-15 minuten voor het koken beginnen met het opstarten van de grill en het voorverwarmen ervan.
  • Elektrische barbecue: elektrische barbecues hebben over het algemeen de kortste opwarmtijd. Je kunt ze meestal ongeveer 10 minuten voor het koken inschakelen.

Wanneer mag het vlees op de barbecue? 

  • Voor de meeste houtskool- en gasbarbecues duurt dit meestal ongeveer 15-30 minuten na het aansteken, afhankelijk van de grootte van de barbecue en de hoeveelheid gebruikte brandstof. 
  • Bij pelletgrills duurt het meestal tussen de 10-20 minuten om de gewenste temperatuur te bereiken
  • Elektrische barbecues hebben meestal iets minder tijd nodig, ongeveer 10-15 minuten.
kip op de bbq

Ontdek nog meer BBQ-tips