Hoe de barbecue proper houden

15 tips voor een geslaagde BBQ

Het is barbecue time! Met voldoende keuze qua vlees, vis, veggie, bijgerechten en desserts geniet iedereen. We onthullen zelfs hoe je je rooster achteraf helemaal doet blinken. Nodig iedereen alvast uit want met deze tips en tricks en BBQ-gerechten wordt het een geslaagde BBQ.

1. Hoeveel vlees leg je per persoon op de BBQ?

Reken op zo'n 400 à 500 gram vlees, vis of vegetarische alternatieven per persoon. Bijgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken. Voorzie zo'n 100 gram aan bijgerechten per persoon.

Kijk voor je boodschappen doet naar de samenstelling van je gezelschap. Zijn er grote eters bij of juist veel kinderen? Onthou hoeveel eten je koopt en wat er overblijft. Zo kan je volgende keer nog beter inschatten hoeveel vlees je per persoon nodigt hebt bij een BBQ.

Hulp nodig? Vraag gerust advies in je Spar-winkel.

Campagne-BBQ-bestellen2024-header.jpg

Bestel alles voor je BBQ bij Spar

Op zoek naar alle ingrediënten voor een geslaagde barbecue? Ontdek hier bij welke Spar-winkels je makkelijk online kan bestellen.

Zoek winkel

2. Houtskool of briketten op de BBQ?

Houtskool is sneller op temperatuur dan briketten. Je kan snel beginnen met grillen en de stukjes vlees zullen sneller klaar zijn. Handig als je met een groot gezelschap bent.

Briketten blijven daarentegen langer gloeien en zijn heel geschikt voor gerechten die je lang wil laten garen, zodat ze lekker mals worden. Denk maar aan pulled pork.

Wat je kiest, hangt dus af van wat je wil grillen en hoe snel dat moet gaan.

3. Hoe veilig BBQ'en?

  • Zorg dat de barbecue stabiel staat, buiten bereik van kinderen en niet in de buurt van planten, heggen of meubels.
  • Zet een emmer water klaar voor noodgevallen.
  • Verplaats een barbecue nooit als hij warm is.
  • Bescherm jezelf tegen hete vetspetters.
  • Bewaar ingrediënten zo lang mogelijk in de koelkast. Leg niet direct al het vlees op een schaal bij de barbecue, maar vul pas aan als het vlees op raakt. 
  • Ook sausjes en bijgerechten laat je het best zo lang mogelijk in de koelkast staan. Bewaar ze daarna in de schaduw en weg van de hitte van de barbecue.
  • Houd rauwe en bereide ingrediënten gescheiden.

4. Hoe werkt grillen in zones?

Vul niet je hele barbecue met kolen of briketten, maar werk in zones. Recht boven de gloeiende kolen grill je ingrediënten die minder dan 20 minuten nodig hebben. Laat een andere deel van je barbecue vrij van kolen. Daar kan je ingrediënten indirect grillen.

5. Direct of indirect grillen?

Er bestaan twee BBQ-technieken: direct en indirect grillen. De naam verklapt het al een beetje: bij direct grillen komt het voedsel in aanraking met het vuur. Bij indirect grillen raken je ingrediënten het vuur niet.

Voor ingrediënten die minder dan 20 minuten op de rooster nodig hebben, zoals vis of een steak, gebruik je best directe warmte. Dat doe je door het stuk vis of vlees direct boven de kolen of briketten te leggen.

Ingrediënten die langer dan 20 minuten moeten garen, gril je beter indirect. Je legt het stuk vis of vlees dan aan de zijkant van de BBQ-rooster of je schuift de kolen of briketten op, zodat die er niet vlak onder liggen.

6. Hoe vlees roken op de BBQ?

Een stevig stuk buikspek, een zesrib of een rosbief worden lekker mals als je ze een paar uur traag grilt op een lage temperatuur. Indirect grillen kan je doen met de snake-methode:

Vorm een 'slang' van vier BBQ-briketten dik. Leg er enkele stukken rookhout of losse rooksnippers op. Maak een zestal briketten witheet met de kolenstarter en plaats een aluminium bakje met heet water in het midden. Leg de hete kolen aan het begin van de slang. Leg de rooster erop, sluit het deksel en laat de barbecue een kwartiertje op temperatuur komen. Je bent klaar voor zo’n 10 uur grilplezier aan 100 à 125 °C.

Vlees roken op de BBQ met de snake methode

7. Hoe zorg je voor variatie op de BBQ?

Op de barbecue zijn je opties eindeloos. Je kan variëren met vlees, vis of vegetarische gerechten. Vergeet ook de bijgerechten niet, met salades, brood en sauzen geef je je barbecue de finishing touch.

Vlees op de BBQ

Traditioneel draait een BBQ om goede stukken vlees. Voor de echte vleesliefhebbers mogen ribbetjes en een malse steak niet ontbreken op de BBQ.

Vis op de BBQ

Combineer je tijdens je barbecuefeestje vlees en vis op de grill? Zorg dan dat je een apart deel van de rooster reserveert voor de vis. Zo voorkom je dat de smaken zich mengen. Een papillot is een ideale manier om smaken gescheiden te houden.

Vegetarisch op de BBQ

Een vegetarische BBQ biedt eindeloos veel mogelijkheden. Je kan vleesvervangers gebruiken, zoals een veggieburger. Of wees creatief met groenten en ga voor een bloemkoolsteak of maak heerlijke groentebrochttes.

8. In welke volgorde bakken op de BBQ?

Op een klassieke houtskoolbarbecue rooster je als eerste het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.

Maar er bestaan ook andere ideeën over: 'Eerst de worst, dan de kotelet, en dan de biefstuk.' Dat heeft te maken met de gaartijd. Een worst laat je langer liggen. Zo is hij ook binnenin goed doorbakken. Een biefstuk mag je korter grillen, best als de kolen al goed warm zijn.

9. Hoe vlees marineren?

Strijk je vlees in met een marinade en laat minstens een uur staan, zo kan je makkelijk zelf marineren. Als je genoeg tijd hebt, is een halve dag nog beter, zo trekt de marinade beter in het vlees.

Een dry rub is een droge kruidenmengeling, die ideaal is als smaakmaker. Het zout onttrekt vocht aan je vlees. In dat vocht lossen de andere ingrediënten van de rub op. Na zo’n 45 minuten neemt het vlees dit smaakvolle vocht weer op. Er zit bijna altijd suiker in, dat karameliseert en zorgt voor een knapperig korstje.

10. Hoe maak je een papillot?

Je kan een papillot vullen met vlees, vis, groenten en fruit. Voeg altijd een vochtig ingrediënt, zoals witte wijn, kerstomaatjes of groentebouillon, toe aan je papillot zo blijft de inhoud sappig.

Het geheim zit in de vouwtechniek. Als de papillot perfect hermetisch afgesloten is, zit je goed. Door het pakketje perfect toe te vouwen kan de stoom niet ontsnappen en creëer je een stoom-effect. De stoom blijft zo binnen het pakketje circuleren.

11. Hoe hou je de drankjes koel?

Hou je drankjes koel met behulp van een emmer met ijs. Een extra voordeel: de emmer maakt het laagdrempelig voor je gasten om zelf een nieuw drankje in te schenken. Hier vind je heel wat drankjes recepten.

12. Hoe kan je makkelijk brochettes omdraaien?

Je kan brochettes makkelijk omdraaien met behulp van meerdere stokjes. De ingrediënten zitten daardoor stevig op de brochette en het draaien wordt een fluitje van een cent.

Tip: laat de stokjes van tevoren een nachtje weken ik water. Zo voorkom je dat ze zwart worden.

13. Kan je een dessert maken op de BBQ?

Je kan zelfs het dessert op de BBQ maken, denk maar aan gegrild fruit of een zoete papillot! Een echte aanrader om je barbecue op een originele manier af te sluiten.

14. Hoe BBQ-rooster proper maken?

Door met een halve citroen over de hete roosters te gaan, krijg je ze in een mum van tijd weer proper. Vul een grote bak met kokend water. Los er een vaatwastablet in op. Laat je rooster een halfuurtje in het water weken. Haal je rooster eruit en spoel af. Het vet glijdt er zonder moeite af.

15. Wat doen met BBQ restjes?

Heb je nog wat overschotjes van de BBQ? Dit kan je er allemaal mee doen:

  • Verwerk de restjes tot een heerlijke salade als lunch.
  • Geniet van een verrassen buffet met restjes.
  • Maak croutons van de restjes brood.
  • Vlees dat nog in de koelkast ligt kan je invriezen zolang het nog niet eerder ingevroren is geweest.
alles-voor-je-bbq-bij-spar.png