Aardpeer

Aardpeer

De aardpeer ligt misschien niet wekelijks op je bord, het is toch een verrassend lekkere groente. Net daarom duikt hij geregeld op in sterrenzaken. Probeer deze winterse groente zelf ook eens!

  • Verbazingwekkend maar waar: de aardpeer is familie van de zonnebloem. Het is een knol die in de wintermaanden te koop is. Je komt de aardpeer ook tegen met de naam topinamboer of Jeruzalem-artisjok. 
  • De knollen zijn lichtbruin tot paars van kleur. Vanbinnen zijn ze wit. 
  • Het juiste exemplaar kies je door even te voelen of de knol nog hard is. Kan je hem al indrukken, dan is hij niet meer vers. 
Smaak.png

Smaak van aardperen

Rauw heeft de aardpeer een nootachtige smaak. Gekookt heeft hij iets weg van schorseneren of artisjokharten. Volgens topkoks zijn ze heerlijk met salie, tijm, spek en alles wat gerookt is. 

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van aardperen

Aardpeer bevat heel wat eiwitten, mineralen, vitamine A en C.

Bewaren.png

Bewaren van aardperen

De groente droogt snel uit, gebruik ze dus liefst binnen de week na aankoop. Leg aardpeer in de groentelade van je koelkast.

Weetjes.png

Weetjes over aardperen

Omdat de aardpeer gemakkelijk te kweken is, stond hij vroeger bekend als groente van de armen. Nu heeft de knol echter zijn opmars gemaakt naar culinair topniveau.

Klaarmaken van aardperen

Je kan aardpeer rauw raspen, frituren, bakken, in puree verwerken, in de oven roosteren of in de soep mixen. De groente is enorm veelzijdig. Schillen hoeft niet, met even borstelen haal je de harde bultjes wel weg.

Snijden & schoonmaken

  1. Spoel de aardpeer en borstel hem schoon.
  2. Verwijder eventueel de schil.
  3. Snij in de gewenste vorm.
  4. Eet hem rauw of in een warme bereiding.
Klaarmaken van aardperen