Tags Groenten

Boterbonen: het gele goud

Knapperige zachtgele boterboontjes misstaan tijdens de zomermaanden op geen enkel bord. Ze zijn bijzonder lekker en supermakkelijk klaar te maken. We gingen een kijkje nemen bij peulvruchtenspecialist Maarten Dewit in landbouwdorp Leest bij Mechelen.

Alleen de rechte

“Oorspronkelijk komen boterbonen uit Mexico. Ze behoren tot de familie van de vlinderbloemige peulvruchten. Aan de binnenkant zijn de boontjes wasachtig en geel. De peulen aan de buitenkant zijn vlezig en zacht.” Het zaaien van de groente in de zand-leemgrond start begin april, waarna er elke week gezaaid wordt tot 21 juli. 

“Het telen van een mooie boon hangt af van de weersomstandigheden”, aldus Maarten. De oogst kan na twee maanden van start gaan: het seizoen van de boterboontjes start eind juni of begin juli en loopt tot eind september. Het is dus een echte zomergroente."

De pluk gebeurt maneel. "We plukken enkel de rechte boterbonen en we sorteren ze al meteen op het veld in kleine blauwe bakjes. Na de weging vertrekken ze naar de veiling. 

Maarten Dewit
Vroeger vond je ze bijna enkel in groentewinkels of op de markt, maar tegenwoordig zijn ze tijdens het seizoen ook te koop in de supermarkt.
teelt
Manuele teelt boterbonen
afweging boterbonen veiling

Smeuïge smaak

Boterbonen zitten boordevol voedingsvezels, eiwitten, calcium en vitamine C. Ze zijn dan ook een waardevol onderdeel van een gevarieerde voeding. Net zoals groene of sperziebonen maak je ze schoon door het kroontje te verwijderen.

Ook de bereiding is perfect te vergelijken met die van prinsessenbonen: rauw kan je ze niet eten, dus je moet ze eerst blancheren, koken of stomen. Vervolgens kan je ze verwerken in allerlei koude en warme gerechten of invriezen.

recept.jpg

Recept met boterboontjes

Dankzij hun zachte, romige en smeuïge smaak passen boterboontjes haast overal bij. 

Laat het water alvast in je mond komen met deze heerlijke salade niçoise met boterboontjes. 

Naar het recept