Poco Loco

Poco Loco tex-mexspecialist uit Roeselare

Al ruim 26 jaar brengt Poco Loco de tex-mexkeuken tot bij jou en mij. Wat startte als een idee van twee West-Vlamingen, groeide snel uit tot een groot Europees bedrijf dat blijft verrassen. Want naast de klassieke tortillachips en -wraps, tacoschelpen, kleine gordita's en bijbehorende kruiden en salsa's, pakt Poco Loco nu uit met groentewraps. Wij mochten ze proeven tijdens een bezoek aan deze tex-mexspecialist.

Poco Loco de tex-mexkeuken
Wist je dat… ‘poco loco’ Spaans is voor ‘een beetje gek’?

Uitgegroeid tot een groot Europees bedrijf

Toen West-Vlaming Gerard De Brabandere zo’n 26 jaar geleden in Amerika werkte, leerde hij de tex-mexkeuken kennen. Hij was meteen verkocht. Terug in België overtuigt hij Patrick Maselis, ook een West-Vlaming, die alles kent van maïs en een eigen maïsmolen bezit, om samen de beste tortillafabrieken van Mexico te bezoeken. Niet veel later produceren ze samen in Roeselare hun eerste tortillachips en richten ze Poco Loco op. De naam? Die verwijst naar één van de hotels waar ze sliepen tijdens hun reis door Mexico.

Eerst heeft de Belg wat aansporing nodig om de toen vrij onbekende tortillachips in zijn hart te sluiten. Maar de doorbraak komt er wel degelijk. Daarna worden de chips ook vrij snel geëxporteerd. Dankzij het grote succes bouwt Poco Loco in 1999 een gloednieuwe productiesite in Roeselare. En in 2006 wordt er zelfs een tweede fabriek gebouwd. Behalve tortillachips verkoopt Poco Loco ondertussen ook tortillawraps en tacoschelpen.

Productiesite in Roeselare
De productie van Poco Loco

De Finse familie Paulig neemt het West-Vlaamse bedrijf over in 2010. Poco Loco krijgt een boost en breidt in 2013 zijn gamma uit met dips, salsa’s, sausen en kruidenmixen. Die zijn uiteraard allemaal geïnspireerd op de texmexkeuken. Het bedrijf draait op volle toeren en bouwt een volautomatisch hoogbouwmagazijn naast de productievestiging. Ook de komende jaren hoopt Poco Loco te blijven groeien en innoveren. Dit jaar beginnen de werken aan de nieuwe fabriek. 96% van hun producten worden geëxporteerd. Er wordt ook steeds naar nieuwe producten en smaken gezocht; een vraag van een klant wordt steeds bekeken.

Van tortillachips tot groentewraps

Laten we beginnen bij de tortillachips. Dat zijn krokante chips gemaakt uit een deeg op basis van maïsbloem. Eerst worden de driehoekjes geroosterd en gefrituurd, vervolgens gekruid en tot slot zorgvuldig verpakt. Ze zijn lekker, zowel koud als warm, bij een dipsausje bij het aperitief of als bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd.

Tortillachips deeg
Tortillachips - deeg wordt geroosterd
Tortillachips kruiden

De tortillawrap, een ronde, platte pannenkoek, bestaat uit bloem, water en olie. Het deeg wordt eerst tot ballen gevormd, die dan geplet worden tot de juiste vorm. Daarna gaan ze de oven in om te bakken. Deze superveelzijdige wraps zijn heel populair in de tex-mexkeuken, maar hebben ook hun weg gevonden naar de Indische (als chapati) en Turkse (als durum) keuken. Poco Loco ontwikkelde ook een volkoren tortillawrap, die meer vezels bevat. Deze kan je bijvoorbeeld als ontbijt eten in plaats van de traditionele boterham.

Tortillawrap - Deeg
Tortillawrap - Deeg wordt geplet tot in de juiste vorm
Tortillawrap verpakken

De basis voor Poco Loco’s tacoschelpen is maïsdeeg. De cirkels deeg worden in de oven gebakken en daarna in de typische schelpvorm gevouwen en gefrituurd. Daarna worden de schelpen meteen verpakt, zo blijven ze superkrokant.

Gordita’s zijn de kleine, zachte broertjes van de tacoschelpen. Vaak worden deze ‘soft taco’s’ gebruikt in streetfoodgerechten, net omdat ze zo makkelijk uit het vuistje te eten zijn. Daarnaast hebben ze het perfecte formaat om de kinderen te plezieren.

Nieuw bij Spar

Nieuw in het assortiment van Poco Loco zijn de wortelwrap en rode bietenwrap. Die eerste bestaat voor 45% uit wortelen en die tweede voor 60% uit rode bieten. Ze bevatten dus meer vezels dan een gewone tortillawrap.

Nieuw in het assortiment van Poco Loco