Tags Groenten

Van aardappel tot Belgische friet van McCain

De aardappelen van McCain zijn een vaste waarde voor liefhebbers van de echte Belgische friet. McCain werkt samen met 360 aardappeltelers, waarvan Jean-Pierre Van Puymbrouck er al sinds 1998 een is. We trokken samen de Waals-Brabantse velden in, op zoek naar het geheim van een goede McCain-aardappel.

Telen en rooien van aardappelen voor McCain

Jean-Pierre en zijn familie planten, telen en rooien aardappelen voor McCain op 330 hectare grond. Het is een echt familiebedrijf. De opvolging is alvast verzekerd via de dochter Flavie Van Puymbrouck.

Jean-Pierre en zijn team planten van half maart tot half mei. Het rooien van de aardappelen start rond midden september en duurt tot eind oktober.

Aardappeltelers familiebedrijf Van Puymbrouck.jpg
De landbouwkundigen van McCain staan ons bij met raad en daad.
Jean-Pierre

Opvolging door een specialist van McCain

Gedurende het hele groeiseizoen volgen landbouwkundigen van McCain alles nauwgezet op. Bovendien helpen ze de telers met het invoeren van planeetvriendelijke en duurzame praktijken.

"Van zodra het loof afgestorven is, halen we het weg en dan kunnen de aardappelen gerooid worden. Dan is het alle hens aan dek. We werken non-stop en houden steeds rekening met de weersomstandigheden. Als de rooimachine de aardappelen uit de aarde haalt, wordt de grond er machinaal uitgeschud. Dat gebeurt uiterst voorzichtig, om de aardappelen niet te beschadigen.”

Rooimachine aardappelen.jpg

Duurzame inspanningen

Vervolgens maken de aardappelen een ritje op de band. Slechte aardappelen en stenen gaan ervan tussen. Daarna worden ze rechtstreeks in grote geventileerde ruimtes opgeslagen. Bij temperaturen tussende 6 en 7°C blijven de knollen stabiel. De aardappelen worden gestockeerd tot de medewerkers van Mc-Cain ze komen ophalen om te verwerken in hun fabrieken.

Aardappelter Jean-Pierre.jpg
We hebben een capaciteit van maar liefst 15.000 ton aardappelen.
Jean-Pierre

McCain heeft samen met de familie Van Puymbrouck en de vele andere telers al heel wat inspanningen geleverd om zo duurzaam mogelijk te werken. In de toekomst is het de bedoeling om de aardappelenen ergieneutraal te bewaren, doormiddel van zonne- en windenergie.

Frietjes met lookboter, Parmezaanse kaas en srirachamayonaise.jpg

Aan de slag

De lekkere frietjes van McCain zijn de ideale basis voor deze frietjes met lookboter, Parmezaanse kaas en srirachamayonaise.

Naar het recept