Griesmeeltaart met pistache en meringue met oranjebloesem

Griesmeeltaart met pistache en meringue met oranjebloesem

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.

  2. Klop de eieren dik en romig in de keukenrobot met de arachideolie, yoghurt, suiker en een kl zout.

  3. Klop het griesmeel er met een garde door. Voeg natriumbicarbonaat en bakpoeder beetje bij beetje toe onder voortdurend kloppen.

  4. Wrijf de springvormen in met olie en bestrooi lichtjes met griesmeel.

  5. Verdeel het deeg over de vormen. Bak goudbruin en gaar in 40 à 45 min in de voorverwarmde oven.

  6. Haal uit de oven en laat lichtjes afkoelen in de vorm. Ontvorm en maak met een satéprikker gaatjes in het deeg. Druppel de suikersiroop in de gaatjes. Laat de griesmeeltaarten helemaal afkoelen.

  7. Pistachelaag: maal de noten tot poeder in de keukenrobot. Hou 2 el pistachepoeder opzij voor de garnering.

  8. Voeg de bloemsuiker, de eidooier en een mespunt zout toe aan het pistachepoeder en laat draaien tot een pasta.

  9. Voeg de notenolie toe tot je een soort marsepein bekomt en vorm tot een bal.

  10. Rol de pistachebal tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel met eenzelfde diameter als de taart.

  11. Leg een taartbodem op een serveerschaal. Druk de pistachelaag erop en sluit af met de andere taartbodem.

  12. Meringue: breng in een pot 200 g suiker met het water, citroensap en oranjebloesemwater aan de kook tot een siroop.

  13. Meet de temperatuur met een suikerthermometer. Klop, zodra de suikersiroop 113°C is, de eiwitten, maïzena en rest van de suiker (30 g) in de keukenrobot tot yoghurtdikte.

  14. Voeg de suikersiroop in een dun straaltje toe, onder voortdurend kloppen op de hoogste stand in de keukenrobot. Klop net zo lang tot je glimmende, stijve pieken bekomt en het geheel afgekoeld is.

  15. Spatel de meringue over de taart en bestrooi met de rest van het pistachepoeder.