U bent hier

Witlof

De Belg en z’n witlof, het zijn twee handen op één buik. Met een gemiddelde van vier kilo per jaar zijn we de grootste witlofeters ter wereld. Logisch dus dat het witlof nergens ter wereld zo heerlijk is als bij ons!                                          

Witlof ligt heel het jaar door in de rekken bij Spar. Vanaf oktober tot april komt het uit volle grond. Tijdens de overige maanden kan je witlof afkomstig van hydrocultuur kopen. Hoe dan ook: het is Belgisch! Heeft de witlof een stevige stronk en gesloten bladeren? Dan kan je hem zonder twijfel in je winkelmandje leggen. Er bestaat ook fijnproeverswitloof. Deze soort groeit maar twee weken waardoor het een intense smaak bekomt. 

Smaak:

Rauw heeft witlof een frisse en lichtjes bittere smaak. Deze smaak wordt sterker wanneer je hem verhit. Hoe groener het witlof, hoe bitterder het is.

Voedingswaarde:

Witlof bevat veel water en vezels. Het is een goede bron aan vitamine C en kalium.

Bewaren:

Bewaar je verse witlofstronken in de koelkast, dan blijven ze ongeveer een week goed. In de diepvries is witlof tot twaalf maanden houdbaar. Je blancheert witlof wel best voor je het invriest. Leg je de groente buiten de koelkast, dan kan je het een dag bijhouden.

Weetjes: 

Dat we kunnen genieten van een lekkere stronk witloof is eigenlijk puur toeval. Rond 1830 verstopte een Brusselse landbouwer nog snel zijn chicoreiwortels onder de grond voor hij op de vlucht ging. Toen hij terugkwam, merkte hij dat er witte, eetbare stronkjes onder de aarde zaten. Het witlof was geboren!

National Media File 
0

Klaarmaken

Je kan witloof rauw eten. Dan is het erg knapperig en fris. Als je het warm wil bereiden, kook je het best niet. Zo gaat de heerlijke smaak verloren in het kookvocht. Stomen of stoven is een betere optie.

Snijden & schoonmaken

  1. Verwijder de buitenste bladeren.
  2. Snijd een centimeter van de onderkant.
  3. Snijd de stronk doormidden en hol de harde binnenkant eventueel een beetje uit.
  4. Snijd eventueel in reepjes.