Witloof

Witloof

De Belg en z’n witloof, het zijn twee handen op één buik. Met een gemiddelde van vier kilo per jaar zijn we de grootste witloofeters ter wereld. Logisch dus dat het witloof nergens ter wereld zo heerlijk is als bij ons!

  • Witloof ligt heel het jaar door in de rekken bij Spar. Vanaf oktober tot april komt het uit volle grond. Tijdens de overige maanden kan je witlof afkomstig van hydrocultuur kopen. Hoe dan ook: het is Belgisch
  • Heeft de witloof een stevige stronk en gesloten bladeren? Dan kan je hem zonder twijfel in je winkelmandje leggen. 
  • Er bestaat ook fijnproeverswitloof. Deze soort groeit maar twee weken waardoor het een intense smaak bekomt. 
Smaak.png

Smaak van witloof

Rauw heeft witloof een frisse en lichtjes bittere smaak. Deze smaak wordt sterker wanneer je hem verhit. Hoe groener het witloof, hoe bitterder het is.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van witloof

Witloof bevat veel water en vezels. Het is een goede bron aan vitamine C en kalium.

Bewaren.png

Witloof bewaren

Bewaar je verse witloofstronken in de koelkast, dan blijven ze ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Je blancheert witloof wel best voor je het invriest. Leg je de groente buiten de koelkast, dan kan je het een dag bijhouden.

Weetjes.png

Weetjes over witloof

Dat we kunnen genieten van een lekkere stronk witloof is eigenlijk puur toeval. Rond 1830 verstopte een Brusselse landbouwer nog snel zijn chicoreiwortels onder de grond voor hij op de vlucht ging. Toen hij terugkwam, merkte hij dat er witte, eetbare stronkjes onder de aarde zaten. Het witloof was geboren!

Witloof klaarmaken

Je kan witloof rauw eten. Dan is het erg knapperig en fris. Als je het warm wil bereiden, kook je het best niet. Zo gaat de heerlijke smaak verloren in het kookvocht. Stomen of stoven is een betere optie.

Witloof snijden & schoonmaken

  1. Verwijder de buitenste bladeren.
  2. Snijd een centimeter van de onderkant.
  3. Snijd de stronk doormidden en hol de harde binnenkant eventueel een beetje uit.
  4. Snijd eventueel in reepjes.
Witloof klaarmaken