Gebraiseerd witlof met varkensgebraad en gorgonzolasaus

Gebraiseerd witlof met varkensgebraad en gorgonzolasaus

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.

 2. Verhit een klontje geklaarde boter in een inox braadpan en korst het gebraad aan alle zijden aan. Kruid met stoofvleeskruiden.

 3. Leg in een ovenschotel en overgiet met het braadvet. Zet 20 à 25 min in de voorverwarmde oven. Haal na gaartijd uit de oven en laat 10 min afgedekt met aluminiumfolie rusten voor het serveren.

 4. Blus de pan van het vlees met de rundbouillon en roer de aanbaksels los. Voeg de room toe en laat inkoken tot gewenste dikte. Roer de gorgonzola erdoor en kruid met zwarte peper en weinig zout.

 5. Schil de aardappelen en kook gaar in licht gezouten water.

 6. Maak de blaadjes veldsla los van hun wortels.

 7. Giet de aardappelen af en laat drogen op het vuur.

 8. Voeg de melk, 50 g boter en ½ van de veldsla toe en stamp tot een puree. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat.

 9. Snij de uiteinden van het witlof.

 10. Verhit wat boter in een pan. Voeg het witlof toe en blus met 100 ml water en sap van ¼ citroen. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat. Dek af en laat 12 min garen. Verwijder het deksel en bak verder tot het vocht is verdwenen en het witlof goudbruin kleurt.

 11. Serveer de veldslapuree met enkele mooie stukken witlof. Leg er wat dunne sneetjes gebraad bij. Werk af met wat gorgonzolasaus, fijngesnipperde bieslook en de overige veldsla.