Gratin dauphinois

4Geen vlees/vis120minPrint
Ingrediënten
  • 900 g vastkokende aardappelen
  • 500 ml Boni Selection volle room
  • 300 ml Boni Selection volle melk
  • 2 teentjes look
  • takje tijm
  • 2 teentjes look
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 blaadjes laurierblaadjes
  • 100 g geraspte gruyèrekaas
  • nootmuskaat
  • Spar boter
Recept
  1. Schil de aardappelen en spoel ze schoon.
  2. Snij in zeer dunne schijfjes met een mandoline.
  3. Beleg een met boter ingevette ovenschotel dakpansgewijs met de aardappelschijfjes.
  4. Kruid elk laagje met zwarte peper en zout.
  5. Warm de oven voor op 160°C.
  6. Pel de look en pers fijn met een lookpers.
  7. Meng de room onder de melk in een steelpan. Voeg de look, rozemarijn en laurier toe. Verwarm tot aan het kookpunt. Kruid met zwarte peper, nootmuskaat en zout.
  8. Zeef de warme roommengeling over de aardappelschijfjes tot ze net onderstaan.
  9. Strooi er gruyère over.
  10. Plaats 50 min in de voorverwarmde oven.
  11. Haal uit de oven en laat 10 min rusten alvorens te serveren.
< naar recepten