Reuzenbonen met munt, gratin dauphinois en lamskoteletjes

Reuzenbonen met munt, gratin dauphinois en lamskoteletjes

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Zet de witte bonen onder water en strooi er wat bicarbonaat bij. Laat 1 nacht weken.

 2. Ververs ’s anderendaags het water en kook de bonen gaar. Spoel ze af en laat uitlekken.

 3. Gratin: schil de aardappelen en snij in dunne plakjes. Pel 4 teentjes look. Breng een pannetje water aan de kook en kook de lookteentjes hierin gaar. Wrijf de lookteentjes fijn in de vijzel.

 4. Verwarm de oven voor op 160°C.

 5. Vet een ovenschaal in met boter en schik de plakjes aardappel er dakpansgewijs in,zo’n 6 à 7 lagen. Kies dus een niet al te grote maar wel diepe schaal.

 6. Breng de melk samen met de room aan de kook en voeg de gepureerde look eraan toe. Kruid flink met peper en zout. Giet het roommengsel over de aardappelplakjes tot net onder de bovenste laag. Druk het geheel plat en plaats ongeveer 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Druk daarbij de aardappelen regelmatig plat.

 7. Controleer met een vork of de aardappelen gaar zijn. Zet de oven op 200°C als ze bijna gaar zijn om een heerlijk goudbruin korstje te verkrijgen.

 8. Duw de gekookte bonen uit hun vliesjes. Hak de verse muntblaadjes.

 9. Pel 2 teentjes look en snipper fijn. Fruit de bonen en de looksnippers een paar minuten in olijfolie. Voeg de zeste en het citroensap toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout. Schep de munt erdoor.

 10. Bak de lamskoteletjes goudbruin in olijfolie. Kruid met peper en zout.

 11. Schep de rucola door de lauwe bonensalade. Serveer met lamskoteletjes en gratin dauphinois.