Tags

Welke wijn drink je bij welke kaas?

Niets makkelijker en heerlijker dan een kaasplank delen met vrienden en familie. En daar hoort absoluut een lekker glaasje wijn bij. Maar welke wijn past bij welke kaas?  En hoeveel wijn voorzie je per persoon bij kaasschotels? Wij zochten het voor je uit!

De beste kaas- en wijncombinaties

De wijnkeuze hangt grotendeels af van de smaak en de soort van je kazen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met enkele voorbeelden per kaassoort.

  • Bij zachte of romige kazen (brie, camembert, geitenkaas,…) serveer je best een witte wijn zoals een Pinot Gris uit de Elzas of een Italiaanse Pinot Grigio.       
  • Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental)  hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). 
  • Harde kazen  (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne. 
kaasschotel

Welke wijn drink ik bij een kaasschotel?

Je hoeft je niet te beperken tot één wijn bij een kaasschotel.  Zo kan je bij een kaasschotel ook werken met verschillende gangen.

Starten doe je met de zachte kazen in combinatie met een witte wijn. Nadien volgt een tweede gang met hardere kazen en een stevige rode wijn. En als afsluiter serveer je blauwgeaderde kazen met een zoete witte wijn (bijvoorbeeld type Monbazillac). 

Hoeveel wijn voorzien per persoon?

Bij een kaasschotel reken je op een halve fles per persoon.  Wanneer je meerdere wijnen zou schenken kan je ook in glazen tellen. Het gaat het dan ongeveer om 10 à 12,5 cl wijn per glas.

raclette

Welke wijn drink ik bij raclette kaas?

Raclette of traditionele kaasfondue zijn vrij zware gerechten omwille van de warme gesmolten kazen. Kies bij raclette eerder voor een frisse en levendige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Grüner Veltliner. 

 

Hoe wijn bewaren?

Ongeopende wijnen bewaar je best liggend, op een koele plaats met een constante temperatuur. Vermijd ook trillingen of sterke geuren. 

Voor geopende wijnen is er alvast een gouden tip: sluit de fles zo snel mogelijk af en laat ze niet in de warmte staan.  Wil je je geopende fles toch nog bewaren? Dan zijn dit de opties:

  • Een witte wijn die open is kan je best meteen opdrinken. In de koelkast kan je hem nog een drietal dagen bewaren maar er zal sowieso verlies van smaak zijn.  
  • De bewaring van rode wijn is wat afhankelijk van het type wijn, maar een 5-tal dagen is het maximum. Ook hier zit je met smaakverlies.
  • Voor rosé gelden dezelfde aanbevelingen als bij witte wijn. Eens geopend kan je hem nog een paar dagen bewaren in de koelkast. Maar ook hier betekent dit verlies van smaak. 
wijn