Perzische worteljam

8Zoet30minPrint
Ingrediënten
  • 1 kg wortelen
  • 8 kardemompeulen
  • 1 kg geleisuiker (4 min)
  • zeste en 25 cl sap van sinaasappelen
  • zeste en sap van 2 limoenen (= 10 cl)
  • 2 kardemompeulen (specerijenzakje)
  • ½ kaneelstokje
  • 3 peperbessen
Recept

1. Hak de specerijen grof en verpak ze in een stukje neteldoek, bind stevig vast met keukentouw.
2. Schil en rasp de wortelen.
3. Doe de wortelen samen met het citrussap, zeste, kardemompeulen, suiker, specerijenzakje en saffraan in een brede pot. Breng aan de kook onder voortdurend roeren.
4. Als het mengsel borrelt, terwijl je aan het roeren bent, laat nog 4 min doorkoken.
5. Spoel de bokaaltjes met heet water en plaats omgekeerd op een vochtige schone doek.
6. Vul de bokalen met behulp van een pollepel of maatbeker tot de rand. Sluit onmiddellijk af met het schroefdeksel en draai ze om. Laat zo 5 min staan om ze luchtledig te maken.

Tip: je vindt kardemom in oosterse winkels. Eventueel kan je het vervangen door gember.

< naar recepten