Preirolletjes met gerookte zalm en puree van polderaardappelen

4Vis60minPrint
Ingrediënten
  • 4 jonge takjes prei
  • 2 x 140 g Spar gerookte zalm
  • 800 g polderaardappelen
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 30 g Boni bloem
  • 75 g Spar boter
  • 300 ml groentebouillon
  • 350 ml Boni melk
  • ½ plantje bladpeterselie
  • ¼ plantje bieslook
  • 50 g paneermeel
  • nootmuskaat
Recept
  1. Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water.
  2. Stamp tot een fijne puree met 150 ml melk en 50 g boter. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat.
  3. Snij het groen van de prei. Snij elk wit van de prei in 2 stukken van 10 cm.
  4. Stoom of kook de preirolletjes gaar in 15 à 20 min.
  5. Snipper de bieslook en platte peterselie fijn.
  6. Pel de look en sjalot. Pers de look fijn met een lookpers. Snipper de sjalot fijn.
  7. Smelt 25 g boter in een kookpot. Bak de sjalot met de look glazig. Bestrooi met de bloem en roer goed door.
  8. Blus langzaam met de groentebouillon en 200 ml melk. Breng de saus al roerend aan de kook tot deze gaat binden.
  9. Haal van het vuur en roer de verse kruiden erdoor. Kruid met zwarte peper, maar let op met zout.
  10. Verwarm de oven voor op 180°C.
  11. Snij elk rolletje prei in de lengte in 2. Leg ½ van de prei naast elkaar in een ovenschotel. Bedek met een laag gerookte zalm. Overgiet met ½ van de saus. Herhaal het proces voor de overige prei en zalm en werk af met de overige saus.
  12. Verdeel de puree erover. Spuit met een gekarteld mondje torentjes puree op de ovenschotel. Bestrooi met paneermeel.
  13. Zet 25 min in de voorverwarmde oven.
  14. Zet nog 5 min onder de grill om mooi te gratineren.
< naar recepten