Aubergine

Aubergine

De aubergine is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Met haar donkerpaarse kleur en egale vorm, is ze de eyecatcher van de groenteafdeling. De groente komt van oorsprong uit Indië en is vandaag in vele landen erg geliefd.

  • Je vindt aubergines van april tot november. In de zomer kan je er extra van genieten: juli en augustus zijn de maanden met de hoogste aanvoer. 
  • In ons land worden aubergines gekweekt in serres. Ze houden immers van warmte.
  • Buiten het gekende paarse exemplaar, bestaan er ook witte, gele en zelfs gestreepte aubergines. 
  • Welke kleur ze ook heeft, deze truc werkt altijd: geeft de schil een beetje mee wanneer je zachtjes in de aubergine duwt? Dan is ze rijp.
Smaak.png

Smaak van aubergines

De aubergine smaakt eerder neutraal waardoor ze goed samengaat met vele ingrediënten. Ze combineert heerlijk met groene kruiden zoals marjolein en basilicum. De meeste smaak zit in de schil.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van aubergines

Aubergines zijn caloriearm en bevatten veel vitamine B, C, caroteen en ijzer. Denk eraan dat je geen rauwe aubergine mag eten. De hoeveelheid solanine is dan te groot en dat kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Bewaren.png

Aubergines bewaren

Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats warmer dan 10°C. Afhankelijk van de rijpheid zijn ze drie tot zeven dagen houdbaar. Invriezen kan enkel wanneer je ze al bereid hebt.

Weetjes.png

Weetjes over aubergines

Aubergines groeien aan planten die wel 4 meter hoog kunnen worden!

Aubergines klaarmaken

Er zijn talloze manieren om de aubergine te bereiden. Grillen, frituren, koken, wokken, stomen, gratineren … Het kan allemaal!

Aubergines snijden & schoonmaken

  1. Spoel de groente.
  2. Verwijder het kroontje.
Aubergines klaarmaken Aubergines klaarmaken