Courgette

Courgette

Rond, langwerpig, rauw, gekookt, gestoomd, gestoofd, opgevuld, uit de oven, gegrild of gefrituurd: de courgette is superveelzijdig. Eerst proeven dan geloven? Al vanaf de tweede helft van maart ligt de courgette in de Spar winkelrekken als primeurgroente.

  • De courgette is een vruchtgroente en lid van de komkommerfamilie, samen met onder meer de komkommer, de meloen, de pompoen en de augurk. 
  • Bij Spar verkopen we drie varianten: de klassieke courgette, de biovariant en de ronde courgette. Die laatste smaakt net hetzelfde, maar is handiger op te vullen. 
Smaak.png

Smaak van courgettes

Courgette heeft een milde smaak en is verrassend veelzijdig. Courgettes zijn het lekkerst wanneer ze nog niet te dik zijn, anders wordt het vruchtvlees te waterig en verliest het aan smaak. Courgette combineert goed met geitenkaas en vis. 

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van courgettes

Courgettes zijn rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur, vitamine C en vitamine B11. Je kan deze groente met een gerust hart oppeuzelen: courgette is caloriearm en gemakkelijk te verteren.

Bewaren.png

Courgettes bewaren

Bewaar courgettes op een frisse plek buiten de koelkast. Zo blijven ze ongeveer een week houdbaar. Leg ze nooit naast tomaten, want dan bederven ze sneller. Ineens een voorraadje inslaan? In de diepvries kan je courgettes een jaar lang bewaren. Was ze, snij ze in plakjes en blancheer twee minuten. Laat de plakjes nog even uitlekken en afkoelen, alvorens ze in te vriezen.

Weetjes.png

Weetjes over courgettes

Courgette is Frans voor ‘kleine pompoen’, de groente was immers oorspronkelijk een onrijpe pompoen. 

Courgette klaarmaken

Courgette beu worden? Dat zien we niet snel gebeuren! Je kan er zoveel kanten mee uit: rauw eten, koken, stoven, stomen, opvullen, wokken, in de oven klaarmaken, grillen én frituren!

Courgette snijden

  • Je kan courgette op allerlei manieren snijden: in blokjes, in plakjes, in repen, in slierten met een dunschiller … 
  • Snij wel steeds het topje en het kontje van de courgette. 
  • Wil je een courgette opvullen? Snij hem dan doormidden in de lengte en lepel het vruchtvlees eruit. Of je gebruikt een ronde courgette natuurlijk. Daar hoef je enkel het kapje vanaf te halen om hem te uit te hollen.
Courgette klaarmaken Courgette klaarmaken