Pompoen

Pompoen

De pompoen ziet er misschien uit als een robuuste groente, toch heeft hij een heerlijk zachte smaak. In de herfst is hij op z’n best. Dan duikt hij steevast op in de keuken (en aan de voordeur).

  • Pompoenen zijn heel het jaar door te verkrijgen, maar in en rond oktober is de aanvoer het hoogst.
  • De groente bestaat uit een harde schil, vruchtvlees en pitten. Ga in de winkel voor een exemplaar zonder zachte plekken of andere beschadigingen. Ziet de stengel er dor en kurkachtig uit? Dan is je pompoen rijp.
  • De pompoen is een vruchtgroente en familie van meloen en komkommer. Er bestaan tientallen pompoensoorten. Bij Spar vind je volgende soorten: de Rouge vif d’etampes, de butternut, de hakkaido pompoen, de spaghettipompoen en de halloweenpompoen.
Smaak.png

Smaak van pompoen

Het vruchtvlees van de meeste pompoenen doet denken aan milde wortel en heeft een zachte smaak. Daarom kun je hem goed in kruidige gerechten verwerken. Pompoen en salie is bijvoorbeeld een topcombinatie.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van pompoen

Pompoenen zijn een goede bron van voedingsvezels en vitamine C. De kleur van de pompoen geeft weg dat hij carotenoïden bevat en dus ook vitamine A levert.

Bewaren.png

Pompoen bewaren

Ongesneden pompoen kan je enkele maanden bewaren op een koele plaats. Een aangesneden pompoen is maximaal een week houdbaar in de koelkast. Zorg ervoor dat hij verpakt is in vershoudfolie. Je kan pompoen ook invriezen. Blancheer de rauwe groente eerst twee tot drie minuten. In de diepvries is pompoen dan tot een jaar houdbaar.

Weetjes.png

Weetjes over pompoen

De grootste pompoen ooit werd gekweekt door een Belg. Met een pompoen van 1.190 kilogram prijkt Mathias Willemijns in het Guinness Book of World Records.

Pompoen klaarmaken

Je kan pompoen simpelweg eten als groente bij de warme maaltijd, maar meestal wordt hij verwerkt in een warme bereiding of zelfs in een dessert! Gesneden stukjes pompoen moeten ongeveer tien minuutjes koken. Je kan de groente ook frituren, stomen of roerbakken. Gooi de pitten niet zomaar weg! Rooster ze en werk er bijvoorbeeld slaatjes mee af.

Pompoen snijden & schoonmaken

  1. Halveer de pompoen en snij in schijven.
  2. Verwijder de draden en pitten in de kern met een lepel of mes.
  3. Haal het vruchtvlees eruit en snij in stukken.
Pompoen klaarmaken