Prei

Prei

Prei is onmisbaar in onze keuken. De imposante groente geeft een flinke dosis smaak aan allerlei gerechten. En ook op zichzelf mag ze er zijn. Rauw of bereid, prei is een prachtgroente!

  • Het hele jaar door is prei een seizoensgroente. 
  • Bij Spar komt de groente uit de volle grond van de westhoek, het Belgische mekka van de prei.
  • Je vindt losse prei, soepprei en preiwit in onze winkels.
  • Prei behoort tot de lookfamilie, waartoe ook de ajuin en de knoflook behoren. De groente bestaat uit een schacht en bladeren. Let er bij aankoop op dat de bladeren fris en donkergroen zijn en dat de prei een dichte bladvorming heeft.
Smaak.png

Smaak van prei

Als familie van de look heeft prei natuurlijk ook een sterke smaak. Ze heeft een zachte uiensmaak en is de perfecte smaakmaker in bouillon of stoofpotjes. Prei is lekker zowel rauw als warm.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van prei

Prei is rijk aan voedingsvezels en foliumzuur. Daarnaast is prei een goede bron van kalium en vitamine B6. Vaak worden de groene bladen niet gegeten. Dat is zonde want ze zijn eetbaar en bevatten meer vitaminen dan de witte schacht. Zeker eens proberen!

Bewaren.png

Prei bewaren

Je kan prei tot twee weken bewaren in de koelkast. Liever de diepvries in? Blancheer de groente dan eerst even.

Weetjes.png

Weetjes over prei

Melkproducten hou je beter uit de buurt van prei. Ze nemen de geur van de groente over.

Prei klaarmaken

Je kan prei fijnsnijden en verwerken in een frisse salade of omtoveren tot soep of een stoofpotje. Gestoofd is prei de ideale aanvulling bij je vlees- of visgerecht.

Prei snijden & schoonmaken

  1. Was de prei grondig, er zit meestal veel zand tussen de bladeren.
  2. Snij de wortel onderaan volledig weg.
  3. Verwijder het buitenste blad en eventueel verdroogde punten van de groene bladeren.
  4. Snij de prei doormidden en snij in de gewenste vorm.
Prei klaarmaken