Rode kool

Rode kool

Rode kool: een klassieker die ’s winters vaak op tafel verschijnt. En niet zonder reden. Deze felgekleurde koolsoort heeft een unieke smaak en barst van de vitaminen. 

  • Het rode koolseizoen loopt van juli tot en met maart. 
  • De rode kool in je Spar winkel wordt enkel in volle grond geteeld
  • Een verse kool herken je aan het gave velletje, de stevige buitenbladeren en een donker- tot paarsrode kleur.
  • De rode kool heeft een vaste krop met een ronde vorm. Hij vormt samen met de witte en de groene kool de familie van de sluitkolen. Vanwaar die naam? De bladeren zitten zo dicht op elkaar dat ze een krop vormen.
Smaak.png

Smaak van rode kool

De rode kool bezit een lichtzurige toets. Vaak wordt hij bereid met zoetmakers - zoals appels of rozijnen - om de sterke smaak wat uit te balanceren.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van rode kool

Rode kool is rijk aan vezels, calcium en ijzer. Daarnaast bevat hij ook vitamine A, B en C.

Bewaren.png

Rode kool bewaren

In zijn geheel kan je een rode kool minstens tien dagen bewaren in de koelkast. Heb je de kool al aangesneden? Dan houdt hij het nog een vijftal dagen uit. Verpak hem in dat geval wel in vershoudfolie. Langer bewaren kan: blancheer de koolbladeren even en vries ze in.

Weetjes.png

Weetjes over rode kool

Waarom noemen we deze koolsoort eigenlijk ‘rode’ kool? Hij is toch paars? Wanneer je een rode kool kookt met een appel verandert de paarse kleur van de kool in rood door een chemische reactie.

Rode kool klaarmaken

Traditioneel wordt rode kool gestoofd met laurier of tijm, kruidnagel of kaneel en stukjes appel. Door een scheutje azijn aan je bereiding toe te voegen, maak je de kool wat zachter van smaak. Als je hem kookt, hebt je genoeg aan twaalf minuten. Wat ook kan, is rode kool rauw eten in een salade.

Rode kool snijden & schoonmaken

  1. Was de kool en verwijder de buitenste bladeren.
  2. Snij de kool in vieren en haal de stronk eruit.
  3. Snij de kool in de gewenste vorm en bereid hem warm of koud.
Rode kool klaarmaken