Prinsessenboon

Snijbonen

Een groente waarvan de naam reeds suggereert hoe je ze kan verwerken: snijbonen. Deze lange, platte groente is niet even alledaags als de prinsessenboon, maar wel minstens even lekker!

  • Bij Spar kan je heel het jaar door terecht voor een portie snijbonen. Van juli tot oktober komen ze uit eigen bodem. 
  • Let er in de winkel op dat de bonen een egale groene kleur hebben. Snijbonen die slap zijn of vlekken vertonen, neem je best niet mee naar huis.
  • Net zoals erwten, prinsessenbonen en boterboontjes behoren de snijbonen tot de vlinderbloemfamilie. Plantkundig gezien is de snijboon een peulvrucht, maar doorgaans wordt ze tot de groenten gerekend.
Smaak.png

Smaak van snijbonen

Zowel koud als warm hebben snijbonen een lekker zoete smaak en een uitgesproken aroma. Rauw mag je ze niet eten. Er zit namelijk een giftige stof in die enkel bij verhitting verdwijnt.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van snijbonen

De groene groente is rijk aan vezels, ijzer, calcium en fosfor en bevat vitamine A en C. Omdat ze veel eiwitten en koolhydraten bevat, duikt de snijboon vaak op in de vegetarische keuken.

Bewaren.png

Snijbonen bewaren

Snijbonen blijven in hun verpakking 3 tot 4 dagen goed in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Blancheer ze dan eerst 2 à 3 minuten en vries ze zo snel mogelijk in. Zo zijn ze tot een jaar houdbaar.

Weetjes.png

Weetjes over snijbonen

Deze bonen heten ‘snijbonen’ omdat ze vroeger bestonden uit taaie draden. Het was dus nodig om de bonen in stukjes te snijden. Gelukkig zijn de bonen tegenwoordig wel heel mals en kan je ze perfect in hun geheel eten.

Snijbonen klaarmaken

Snijbonen kan je koken, roerbakken, stomen en blancheren. Wil je de frisgroene kleur bewaren? Laat ze na het koken dan even schrikken in ijskoud water.

Snijbonen snijden & schoonmaken

  1. Was de bonen.
  2. Verwijderen de punten aan beide kanten.
  3. Snij ze eventueel in kleine stukjes en bereid naar wens.
Prinsessenbonen klaarmaken Prinsessenbonen klaarmaken