Spinazie

Spinazie

Het ijzergehalte wordt vaak wat overdreven, maar spinazie is wel degelijk supergezond! Zeker de jonge, verse blaadjes uit België. Zwichten maar voor de charmes van dit groene blaadje!

  • Van half april tot en met oktober vind je bij Spar spinazie uit eigen contreien.
  • Spinazie is op z’n best wanneer de blaadjes mooi groen, mals en stevig zijn.
  • Je kan verse spinazie gebruiken om je pasta of puree heerlijk smeuïg te maken. Ook rauw is de groente heerlijk.
Smaak.png

Smaak van spinazie

In een slaatje kan je spinazie prima rauw gebruiken ter vervanging van sla. Erg lekker! De beste manier om je spinazie te pimpen? Strooi er wat nootmuskaat over en je hebt een topcombo.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van spinazie

Spinazie bevat meer ijzer dan andere groenten, maar lang niet zoveel als veel mensen denken. Niet getreurd, spinazie is nog steeds supergezond. De groente zit vol vezels, vitamine A, B, C en K, kalium, calcium en antioxidanten. Tot slot is spinazie een prima vleesvervanger.

Bewaren.png

Spinazie bewaren

Idealiter eet je spinazie de dag zelf op. De groente bevat veel water en is daarom zeer beperkt houdbaar. In de koelkast blijft spinazie maximum twee dagen goed. Wil je spinazie toch langer bijhouden? Blancheer twee minuten, laat uitlekken en dan de diepvries in. Zo kan je spinazie tot een jaar bewaren.

Weetjes.png

Weetjes over spinazie

  • De bovennatuurlijke kracht die Popeye uit een blik spinazie haalt, heeft veel mensen met een verkeerd idee opgezadeld over het ijzergehalte van spinazie. Veel valt de zeebonk echter niet te verwijten: destijds maakten enkele wetenschappers een foutieve berekening waardoor spinazie 10 keer zoveel ijzer leek te bevatten als werkelijk het geval is.
  • Vroeger hoorde je steevast dat je spinazie niet opnieuw mocht opwarmen. Dan komt er nitriet vrij, een giftige stof. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de hoeveelheid nitriet die vrijkomt een verwaarloosbaar effect heeft op je gezondheid. Warm dus gerust je restjes nog eens op!

Spinazie klaarmaken

Spinazie schoonmaken

Verse spinazie was je best een aantal keer om alle zandkorrels te verwijderen. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. 100% garantie op geen zandkorrels? Spar verkoopt vers gewassen spinazie in zakjes van 300 g. Als je spinazie opwarmt, is dat meteen ook de ideale portie per persoon. Spinazie slinkt namelijk enorm!

Spinazie bereiden

  • Kook de aardappelen gaar in een pan gezouten water in 15-20 min.
  • Doe ondertussen de verse spinazie en boter in een lege, warme pan (van het vuur). Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de aardappelen erbij en stamp ze tot een puree. Door de warmte slinkt de spinazie.
  • Roer boter door de puree en serveer.
Spinazie klaarmaken Spinazie klaarmaken