Stoemp met raapjes, kabeljauw en peterseliecrème

4Vis30minPrint
Ingrediënten
  • 1 kg aardappelen
  • 2 bosjes rapen
  • 4 stukken kabeljauw van minimum 180 gr
  • peterselie
  • 10-tal blaadjes basilicum en salie
  • 2 à 3 eetlepels Boni culinaire room
  • 2 eetlepels bouillon of water
  • 1 eetlepel citroensap
  • Boni melk
  • olijfolie
  • Spar boter
  • kervelplukjes
Recept

1. Schil de rapen en de aardappelen. Hou 1 raap opzij. Snij de aardappelen en rapen in stukken. Gaar ze in de helft water en de helft melk met wat zout. Giet ze af en vang het vocht op.
2. Hou een paar rapen opzij en snij ze in gelijke stukjes. Bak ze goudbruin aan in wat boter.
3. Maak een puree van de aardappelen en de andere helft van de rapen met wat kookvocht en olijfolie. Kruid met peper en zout.
4. Spoel de peterselie, pluk de blaadjes en zwier goed droog. Hak de peterselie fijn en meng door de puree.
5. Smeer de kabeljauw in met een weinig olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat 15 minuten op kamertemperatuur komen.
6. Leg de kabeljauw op een bakplaat met gaatjes in de stoomoven en gaar op 70°C naargelang de dikte 8 à 10 minuten. Je kan, indien je de vis een beetje kleur wil geven, de temperatuur kort verhogen tot 180°C.
7. Snij de rauwe raap met een dunschiller in fijne reepjes.
8. Schik de puree in het midden op het bord. Leg daarop de dunne reepjes rauwe raap en erbovenop de kabeljauw. Schik de rauwe en kort gebakken stukjes raap naast de vis.
9. Peterseliecrème: doe de peterselie, basilicum, salie, room, bouillon en het citroensap in een blender en mix fijn. Proef of de crème op smaak is en giet in een spuitzak. Zet de peterseliecrème eventjes in de koelkast.
10. Spuit toefjes peterseliecrème tussen de stukjes raap en werk af met plukjes kervel.

< naar recepten