Tzatziki met dille, zelfgemaakte pitabroodjes en Griekse salade

Tzatziki met dille, zelfgemaakte pitabroodjes en Griekse salade

Allergenen

Melk. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Tzatziki: spoel de komkommer, maar schil hem niet. Rasp hem grof, bestrooi met een beetje zout en laat 5 minuten in een vergiet uitlekken. Dep de komkommerstukjes droog.

  2. Hak de dille fijn. Pel de teentjes look en pers de look boven de komkommer uit. Meng dit met de Griekse yoghurt, het citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en fijngehakte dille. Zet koel.

  3. Pitabroodjes: zet een grote kom klaar en zeef de bloem door een fijne zeef erin. Meng de bloem met een snuifje zout en roer vervolgens eerst de suiker en dan de gist erdoor.

  4. Maak een kuiltje in het mengsel. Giet het water erin. Kneed het mengsel en het water door elkaar tot je een zachte bol deeg verkrijgt. Verstuif wat bloem op het aanrechtblad en kneed de bol tien minuten lang. Het deeg is goed gekneed als het terugveert als je er voorzichtig op drukt. Vet de kom in met een beetje boter en leg de bol erin. Dek de kom af met een handdoek en laat de bol 1 uur 30 minuten op een donkere, warme plek rijzen. Het deeg wordt ongeveer twee keer zo groot.

  5. Klop de lucht uit het gerezen deeg. Spreid het deeg een klein beetje uit en sla er vervolgens met een platte hand op. Kneed het deeg nog een paar minuten en verdeel het in 10 gelijke porties. Rol elke portie tot een bal en druk die een beetje plat, zodat er een soort hamburger van ongeveer 5 centimeter dik ontstaat. Leg de broodjes op een plank en laat ze op kamertemperatuur nog eens 30 minuten rijzen.

  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C met de bakplaten erin. Leg de broodjes op de bakplaten zodra de oven op temperatuur is. Bak ze in ongeveer 10 minuten. Je zal merken dat ze opblazen.

  7. Haal de broodjes uit de oven en laat even afkoelen voor je ze opensnijdt.

  8. Serveer met de tzatziki en Griekse salade met komkommer, rode ui, (kers)tomaten, feta, oregano, ciderazijn en Boni Selection olijfolie.

  9. Tip: je kan pitabroodjes ook in de pan maken. Dan blazen ze iets minder op, maar krijgen ze wel een mooi kleurtje.