Witte chocoladetaart met cranberries

8Zoet120minPrint
Ingrediënten
  • 180 ml gecondenseerde melk
  • 6 grote eiwitten
  • 1 buisje vanillearoma
  • 340 g bloem
  • 350 g suiker
  • 20 g bakpoeder
  • 5 g zout
  • 170 g zachte Spar boter
  • 135 g verse cranberries
  • 30 g suiker (cranberrypuree)
  • 120 ml water
  • 340 g witte chocolade
  • 230 g Spar boter
  • 340 g roomkaas
  • 30 g honing
  • 30 ml Cointreau
  • 400 g suiker (gesuikerde cranberries)
  • 5 dl water
  • 200 g cranberries
  • 150 g fijne suiker (gesuikerde cranberries)
  • 100 g geschaafde witte chocolade (afwerking)
Recept

1. Gesuikerde cranberries: breng het water en de suiker langzaam en al roerend aan de kook. Haal van het vuur en giet over de cranberries. Laat helemaal afkoelen en zet afgedekt 1 nacht in de koelkast.
2. Doe de fijne suiker in een diep bord, giet de cranberries af in een vergiet en vang eventueel de suikersiroop op.
3. Rol de cranberries door de fijne suiker. Leg ze los van elkaar op bakpapier en laat ze drogen.
4. Cranberrypuree: breng de cranberries met het water en de suiker aan de kook op een middelhoog vuur tot ze openbarsten.
5. Druk ze door een fijne zeef om de velletjes te verwijderen. Druk alle vocht eruit met een lepel en laat afkoelen.
6. Klop de eiwitten op en voeg melk en vanillearoma toe tot er een luchtig mengsel ontstaat.
7. Verwarm de oven voor op 180°C.
8. Taart: bestrijk de bakvormen met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
9. Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout.
10. Voeg de zachte boter al mixend toe aan het mengsel, tot je fijne korrels bekomt.
11. Voeg de helft van het melkmengsel toe en mix tot een egaal mengsel. Voeg de rest van de melk toe en mix op een lage stand tot alles net gemengd is. Klop niet langer dan nodig.
12. Verdeel over de bakvormen en bak goudbruin en gaar in 20 à 25 min.
13. Laat de cakes 10 min in de vorm afkoelen. Verwijder vormen en bakpapier en laat ze op een rooster afkoelen.
14. Chocoladetopping: smelt de chocolade boven een warmwaterbad en laat wat afkoelen.
15. Mix de roomkaas en boter tot een luchtig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade, likeur en honing toe en klop tot een glad mengsel.
16. Snij de cakes horizontaal doormidden en leg een onderkant op een serveerschaal.
17. Bedek met een laag cranberrypuree en dek af met een andere cakebodem.
18. Bestrijk deze met een laag chocoladetopping en herhaal dit met de overige 2 bodems.
19. Besmeer de boven- en zijkant met de chocoladetopping. Strijk mooi glad en druk het chocoladeschaafsel op de zijkanten. Laat opstijven in de koelkast.
20. Garneer met gesuikerde cranberries en plaats minstens 2 u voor het aansnijden koel.

Tip: dompel je mes voor het aansnijden in warm water.

< naar recepten